Elektronska prijava deteta u predškolsku ustanovu u 17 gradova i opština

Vesti 10. apr. 201910:52 > 10:54
Podeli:
Izvor: Pixabay

Ove godine prijava deteta u predškolsku ustanovu putem nacionalnog Portala eUprava je omogućena u 17 gradova i opština Srbije, saopštila je Vladina Kancelarija za informacinone tehnologije i elektronsku upravu.

Ranijih godina je ova usluga bila dostupna u Beogradu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, a od ove godine roditelji imaju mogućnost da na lak način, bez odlaska na šalter, zahvaljujući potpuno elektronskoj usluzi eVrtić obave elektronsku prijavu deteta i u još 13 gradova i opština u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Tokom aprila lakši, brži, potpuno elektronski i besplatan način prijave deteta putem usluge eVrtić biće dostupan za građane Inđije, Smedereva, Beograda, Kragujevca, Beočina, Novog Sada, Kikinde i Svilajnca, a tokom maja i za gradjane Zrenjanina, Jagodine, Iriga, Sremske Mitrovice, Sombora, Šapca, Vršca, Kruševca, Žablja i Sokobanje.

Precizirano je da se elektronsko podnošenje prijave vrši popunjavanjem online obrasca na portalu eUprava, a prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer se podaci pribavljaju automatski.

Podseća se da je usluga eVrtić na portalu eUprava omogućena od maja 2016. godine, kada ju je Grad Beograd omogućio svojim građanima.

Do danas je online podneto ukupno oko 35.500 prijava za vrtiće u Srbiji.

Ova usluga je jedna od prvih elektronskih usluga koja je „pobedila“ papirnu, jer je znatno veći broj roditelja koristio online uslugu umesto klasične, navedeno je u saopštenju.