Apelacioni sud oslobodio Davidovića krivice za napad na antifašiste u Novom Sadu

Vesti 09. apr. 201914:33 > 17:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007. godine u tom gradu, odlučio je Apelacioni sud u Novom Sadu, a piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog tog dela.

Sud je oslobodio krivice i Nedeljka Pešića koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci.

Kako je za VOICE danas potvrđeno u Višem sudu, Apelacioni sud je doneo ovakvu odluku 6. marta, a kako se navodi u presudi Davidović i Pešić su oslobođeni zbog poštovanja načela Ne bis in idem, pošto je protiv njih dvojice već vođen prekršajni postupak 2007. godine.

Po oceni Apelacionog suda, u konkretnom slučaju radi se o presuđenoj stvari, što predstavlja okolnost koja trajno isključuje gonjenje, jer je za isti životni događaj protiv okrivljenih vođen i pravosnažno okončan prekršajni postupak. Njima je prethodno suđeno u Organu za prekršaje zbog remećenja javnog reda i mira.

Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama, zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana.

Apelacioni sud je u presudi ukazao na to da Ustav Srbije garantuje pravnu sigurnost u kaznenom pravu, odredbom da niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično delo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen.

Apelacioni sud pozvao se i na odredbu člana 4. stav 1 Zakona o krivičnom postupku KP kojom je propisano da niko ne može biti gonjen za krivično delo za koje je odlukom suda pravnosnažno oslobođen ili osuđen ili za koje je optužba pravnosnažno odbijena, ili je postupak pravnosnažno obustavljen.

Takođe, Apelacioni sud pozvao se i na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojom je propisano da se nikome ne sme ponovo suditi, niti se može ponovo kazniti u krivičnom postupku u nadležnosti iste države za delo zbog koga je već bio pravosnažno oslobođen ili osuđen u skladu sa zakonom i krivičnim postupkom te države.

Dodaje se da Evropska konvencija ne predviđa podele na lakše i teže kaznene delikte, već je odlučno da li je za isto delo pravnosnažno odlučeno pred sudom ili organom iste države.

U Višem javnom tužilaštvu za VOICE su rekli da protiv navedene odluke Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan.

Protiv pravosnažne sudske odluke može se podneti vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti o kom odlučuje Vrhovni kasacioni sud, o čijem iniciranju tužilaštvo još nije donelo odluku, s obzirom da je pismeni otpravak presude tek primljen, naveli su iz tužilaštva.

Prelević: Procesna odluka

Advokat Božo Prelević ocenio je da odluka Apelacionog suda procesna, kao i da to ne znači da sud u krivičnom postupku ne bi utvrdio da je on počinio to delo.

Prelević, koji je bio i bivši koministar policije, za agenciju Beta objašnjava da Apelacioni sud u tom slučaju nije sudio da li je Davidović to delo počinio, već je konstatovao da se njima ne može suditi jer je vođen prekršajni postupak.

„Reč je o preporuci Saveta Evrope od pre nekoliko godina o ‘ne bis in idem’ institutu koji se sada tretira drugačije u odnosu na raniji period. Ta preporuka je i da u sličnim slučajevima tužioci odustaju od gonjenja po drugom osnovu. Može se postaviti pitanje zašto je tužilac ranije išao na prekršajni postupak umesto na krivični postupak, ali to je sasvim druga tema“ ocenio je Prelević.

Mihajlović: Loša poruka

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da oslobađajuća presuda vođi zabranjene organizacije „Nacionalni stroj“ Gorana Davidovića šalje lošu poruku da nasilje i mržnja prolazi nekažnjeno.

U pisanoj izjavi Mihajlović je kazala da Srbija treba da se razvija kao društvo koje neguje toleranciju i evropske vrednosti, kao i da u takvoj zajednici ne može biti razumevanja za one koji izazivaju i raspiruju mržnju.

„Srbija neće biti sigurna kuća za fašiste, niti za bilo koga ko želi da građane deli po bilo kojoj osnovi, bilo da je u pitanju nacionalna pripadnost, boja kože ili veroispovest, ili da to koristi kao povod za nasilje“, rekla je Mihajlović.

JUKOM: Vetar u leđa desničarskim organizacijama

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić kazala je da je Srbija još jednom pokazala da nije spremna da se obračuna sa organizacijama i pojedincima koji se aktivno zalažu za kršenje prava drugih.

Vasić je za agenciju Beta rekla da odluka Apelacionog suda u Novom Sadu može biti „svojevrstan vetar u leđa desničarskim organizacijama i aktivistima za takve i slične akcije u budućnosti“.

„Jedino jasan i kategoričan odgovor svih nadležnih državnih organa da neonacistički i fašistički pokreti neće biti tolerisani, može stati na put delovanju ovakvih grupa i pojedinaca i poslati poruku građanima Srbije protiv čijih prava je njihovo delovanje usmereno da će ih država zaštiti“, rekla je Vasić.

LSV: Smejanje u lice pravdi

Odluka Apelacionog suda da oslobodi Gorana Davidovića za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti je sramno smejanje u lice pravdi, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

„I laiku je jasno je da se ne može poistovećivati prekršajna kazna i krivično delo. Zato sada oni koji su ovakvu presudu doneli, moraju ozbiljno da razmisle kakvu su poruku poslali i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Takođe, trebalo bi da se zapitaju i da li su time postali direktno saučesnici u daljem raspirivanju nacionalne i verske mržnje“, istakao je on u saopštenju LSV.

Kako je upozorio, od ranije je poznato da ovakve presude, odnosno nekažnjavanje počinilaca samo ohrabruje one koji su činili krivična dela da ih čine još više, a one koji nisu – uverava da je to legalan metod odnosa prema neistomišljenicima.

„Ako ne postoji kazna za okupljanje fašista i napad na antifašističku kolonu i razbijanje glava antifašistima, to znači da je takvo ponašanje dozvoljeno“, istakao je Čanak.