Tači raspisao izbore za gradonačelnike srpskih opština na severu Kosova

Vesti 08. apr 201914:43 > 14:51
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.

Predsednik Republike Kosova Hasim Tači, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, uzimajući u obzir pismo Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i nakon procesa relevantnih konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom, danas je doneo odluku o raspisivanju vanrednih izbora za gradonačelnika u opštinama: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

U skladu sa ovom odlukom, vanredni izbori za gradonačelnike u ove četiri opštine Republike Kosovo biće održani 19. maja 2019. godine.

Tači je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna. Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači „odmah imenuje“ članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova podneli su ostavke 27. novembra,što je dodatno zakomplikovalo situaciju nakon podizanja taksi na robu iz Srbije na 100 odsto i prošlonedeljnih hapšenja na severu.

„Zbog kontinuirane represije koju sprovode kosovske institucije iz Prištine i ugrožavanja ljudskih prava srpskog naroda, ja dolepotpisani gradonačelnik opštine severna Mitrovica podnosim ostavku na mesto gradonačelnika opštine severna Mitrovica“, kazao je tada gradonačelnik Kosovske Mitrovice u ostavci Goran Rakić.

Rakićev potez pratili su i gradonačelnici Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, a prisutni odbornici su potpisivali Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini.