Rot: Popustilo interesovanje EU za Zapadni Balkan

Vesti 07. apr 201921:46 > 21:48
AFP/Johannes Eisele

U EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu, kaže za Dojče vele Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

„To je problematično i brine me jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu“, naveo je.

Rot je u razgovoru za DW naglasio da ga „raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj“ ovog regiona, misleći na Bugarsku.

Državni sekretar je bio u delegaciji nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji. Tokom posete je Štajnmajer hvalio angažman Bugarske prema susedstvu koje još nije deo EU.

Socijaldemokratski političar Rot smatra da je važno „podići vidljivost“ Evropske unije u regionu sa jasnom porukom: „Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo pre svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Nemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe“.

„U prvom redu zajednica vrednosti“

Istovremeno, ovaj državni sekretar u razgovoru za DW naglašava da „ne sme biti političkih popusta“ na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije.

„Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekat nego zajednica vrednosti“, dodaje on.

Nemačka će predsedavati EU u drugoj polovini sledeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

„Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema“, zaključuje Mihael Rot.