Udruženja: Presuda u slučaju Ćuruvija značajna ali nije potpuna bez nalogodavaca

Vesti 05. apr 201919:50 > 19:52
Fondacija Slavko Ćuruvija/Predrag Mitić

Novinarska udruženja navode da je presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije značajna, jer je to prva sudska odluka u slučaju ubistva novinara u Srbiji. Oni, međuitim smatraju da ta presuda nije potpuna, jer nije pružila odgovor na pitanje ko su nalogodavci ubistva.

Prvi put posle 20 godina obeležavanje godišnjice ubistva Slavka Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku, kaže predsedenik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

POVEZANE VESTI

„Mislim da kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena. Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora“, kaže Matić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zadovoljno je presudom, ali ne i činjenicom da nisu otkriveni neposredni izvršilac i nalogodavci.

„Mi nismo iskoristili suđenje i ovih dvedeset godina da ovaj slučaj da otkrijemo mehanizme koji su doveli do te situcije, do toga da u jednoj državi neko može da kaže – ubijte novinara – da može da ubije novinara i da se to sprovede u delo“, kaže Vukašin Obradović.

UNS-u navode da je danas važan dan za novinarstvo i pravosuđe, ali da to nije kraj.

„Važno je da sada državni organi pronađu to NN lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac ubistva. Bez tih odgovora, mi nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju“, navodi predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Ko su nalogodavci pita i nekadašnja partnerka Slavka Ćuruvije, Branka Prpa, u izjavi za Slobodnu Evropu.

„Dokle ćemo samo osuđivati Radeta Markovića, a nećemo one koji su mu dali nalog. Ispada da se služba hobistički bavila ubistvima ljudi. Treba da nađeš krivca i to je to. A pri tome izbegnete pravu istragu o tome ko stoji iza svega toga… Aleksandar Vučić nije ni jedan jedini put pozvan u istražnom postupku kod policije, istražnog sudije, tužioca, da se vidi šta on, kao ministar informisanja u to vreme, zna o tom ubistvu“, navela je Prpa

O svojim saznanjima 2013. je, tada kao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, govorio u televizijskim emisijama.

„Govorim i kao pravnik, a ne kao poltičar, to je da je država izvršila likvidaciju Slavka Ćuruvije. To će se uskoro pokazati i dokazati. I to je, naravno, strašan problem za našu zemlju, jer to pokazuje da smo imali vlast čiji sam deo bio, ali, nisam, razume se, učestvovao u ubistvima, niti znao nešto o tome… Imali vlast koja je mislila da je moguće da se politički problemi rešavaju ubijanjem neistomišljenika i protivnika“, rekao je Aleksandar Vučić u emisiji „Teška reč“ 29.12.2013.

Danas kaže da je presuda optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije važna karika u stvaranju istinske pravne države.

Na pitanje da li verujete da će se ikada pravno procesurati nalodavaci, kaže: „Čak i da verujem u ono u šta većina ljudi veruje, to je gotovo nemoguće zbog smrti pojedinih lica. A ja da li verujem ili neverujem – nije moje, to je na nadležnim sudskim organima, ali sam ponosan na činjenicu da u vreme kad sam predsednik Vlade ili države, nešto nije bacano pod tepih kao u periodu pre. Važno je što je postupak vođen, za sve drugo ne bi imalo smisla da govorim“.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti.