Mišić o slučaju Ćuruvija: Dve decenije sudskog procesa pokazuje snagu DB-a

Vesti 04. apr 201909:01 > 09:02
Izvor: N1

Postoji poslovica - pravda je spora ali dostižna, ali postoji i ona - odložena pravda je uskraćena pravda. Tako 20 godina sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije tumači novinar Milan Mišić. Kaže i da je sve bilo jasno u tom slučaju, da su umešane službe državne bezbednosti, ali da se pokazalo da eto ima proceduralnih i ostalih grešaka.

„Činjenica da ovaj proces traje 20 godina, dakle pune dve decenije, govori o još nečemu, a to je o snagama službe državne bezbednosti, koje su nešto posebno u svakoj državi, pa očigledno i u ovoj. Sve je na prvi pogled bilo jasno kod ubistva Ćuruvije, ali se pokazalo da u lavirintima sudskog procesa su iskrsle proceduralne i druge prepreke“, kazao je Mišić u Novom danu.

POVEZANE VESTI

Došli smo do toga da tek danas možemo da očekujemo da se reši nešto što je moralo da se reši mnogo pre, dodao je.

Ubistvo Ćuruvije, kaže Mišić, može da se uporedi sa ubistvom bivšeg premijera Zorana Đinđića.

„Politički motivi nisu istraženi, ti motivi su nešto fluidno i teško dokazivo…U slučaju Ćuruvije svi prsti su usmereni ka porodici Milšević i Mirjani Marković, ali kako to dokazati na sudu? Znate, u tim odnosima između glavnog čoveka vlasti službi bezbednosti ne izdaju se direktna naređena, nego se kaže – reši ti to“, kazao je Mišić.

On je podsetio i na vreme u kome se desilo ubistvo. „To je bilo u vreme kada su padale NATO bombe i kada situacija nije bila normalna“, kazao je gost N1.

Opozicija u Srbiji može da uči od turske

Partija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zatražila je ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu, u kome je tesnom većinom pobedu odnela opoziciona partija. O tome šta su pokazali izbori u Turskoj Mišić kaže: „Prvo – da je Erdogan pretrpeo prvi poraz od kada je pre 20 godina postao važan politički faktor. Zapadni analitičari smatraju da je to težak poraz za Erdogana, citirajuci njegovu izjavu da onaj ko pobedi u Istanbulu, pobedio je u Turskoj“.

#related-news_0

Opozicija je čuvala glasačke listiće, kaže Mišić, koji je spoljno-politički komentator.

„Opozicija je čuvala glasačke listice. U Istanbulu je pobedila s tesnom većinom, videćemo kako će se završiti. Čak i da Erdogan na bilo koji način izađe formalno kao pobednik na loklanim izborima, ipak je pretrpeo jedan udar. To je odraz situacije u kojoj je Turska danas – inflacija je 20 posto, zemlja je ušla u recesiju, lira je devalvirala i to najviše pogađa tusku srednju klasu“, kazao je Mišić.

I to je, kako kaže, nova situacija u Turskoj.

„To bi mogla da bude lekcija i za našu opoziciju – da se ujedini i bolje organizuje“, naglasio je Mišić.

Nema dobrog rešenja za Veliku Britaniju

Govoreći o Bregzitu, Mišić kaže da je osnovno – da nema dobrog rešenja za Veliku Britaniju.

„Referendum o izlasku Britanije iz EU 2016. godine je bio ulazak u pogrešan voz, i na tom putu, sve stanice su pogrešne“, rekao je novinar.

#related-news_0

EU polako gubi strpljenje za Britaniju, dodao je Mišić, uprkos izjavama Angele Merkel da će učiniti sve da dođe do urednog Bregzita.

„Verovatno je da će 12. aprila početi da funkcionišu carine i da će biti primenjen plan za vanredne situcije, što može dovesti do nestašica mnogih stvari, od lekove do toalet papira“, kazao je Mišić.

Prema njegovim rečima, nema dobitne kombinacije.

„Čak i u slučaju mekog Bregzita, da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, ona će biti na gubitku, jer će morati da se pridržava pravila EU, a neće moći da učestvuje u njihovom kreiranju“, rekao je Mišić.