Share fondacija: Primena novog Zakona o zaštiti podataka dovedena u pitanje

Vesti 03. apr 201923:48 > 23:50
N1

Primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji je dovedena u pitanje, jer su u njega uneti mehanizmi koji ne postoje u domaćem pravnom sistemu, ocenjeno je u vodiču kroz primenu tog zakona, koji je u sredu uveče predstavila Share fondacija.

U vodiču se konstatuje da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čija primena počinje u avgustu, predstavlja prilagođeni prevod evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti.

Autori vodiča navode i da novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti uvodi mogućnost izrade kodeksa postupanja, izdavanja sertifikata o zaštiti podataka o ličnosti, kao i primenu obavezujućih poslovnih pravila, i konstatuje da su to novi pravni instituti nepoznati u dosadašnjoj domaćoj praksi.

Đorđe Krivokapić iz Share fondacije je na predstavljanju Vodiča kroz Zakon o zaštiti podataka o ličnosti rekao da se još čeka izbor novog poverenika za tu oblast.

„Voleli bismo da dobijemo nekog stručnog i nezavisnog“, istakao je Krivokapić, koji smatra da je i za domaće firme i za javni sektor važno da prate evropsku regulativu u pogledu zaštite podataka o ličnosti.

Nevena Ružić iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakla je važnost pravovremenog usvajanja podzakonskih akata, neophodnih za primenu zakona.

U tom smislu, ona je ocenila da ne bi bilo fer da se čeka avgust kada zakon počne da se primenjuje. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usvojen je u novembru 2018, a njegova primena počinje u avgustu ove godine.