Još jedno cepanje pa spajanje u opoziciji, stručnjaci kažu da to zbunjuje birače

Vesti 02. apr 201918:52 > 18:53
Podeli:
Izvor: N1

Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum potpisali su dogovor o saradnji, proglasili sebe pravom građanskom alternativom i pozvali sve organizacije i pojedince da im se pridruže ako vide Srbiju u Evopskoj uniji, ako nisu nacionalisti i zalažu se za brzo rešavanje pitanja Kosova.

Stranka moderne Srbije nastala je posle raspada Dosta je bilo, a Građanski demokratski forum – od Pokreta slobodnih građana. Cepanje, pa spajanje i stranaka i drugih pokreta, zbunjuje birače, ocenjuju politički analitičari.

Novi građanski blok zalaže se za hitno rešavanje problema Kosova i potpisivanje sporazuma sa Prištinom. Poručuju da će sporazum podržati i ako ga potpiše Aleksandar Vučić i tvrde da je i Briselski sporazum dovoljan i da sve pokazuje.

„Taj briselski sporazum je suštinski i priznanje kosova, ali kroz Zajednicu srpskih opština je i priznanje jedne vrste autonomije Srba na Kosovu“, rekao je Aleksandar Olenik iz Građanskog demokratskog foruma.

N1: Briselski sporazum, kažete da je time prihvaćeno nezavisno Kosovo?

Olenik: Suštinski jeste.

N1: Znači zalažete se za nezavisno Kosovo?

Olenik: Ne, zalažemo se za briselski sporazum.

Osim tog rešenja za situaciju na Kosovu ovaj blok spaja i, kako tvrde, odnos prema Evropskoj uniji.

„Mi ćemo biti blok koji neće imati ni zrna zadrške da kaže gde je mesto Srbiji, zašto tu treba da bude i za nas je ključna stvar koja će nas opredeljivati da li ćemo sa nekim sarađivati ili nećemo – da li vide Srbiju u evropskoj uniji“, rekao je Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije.

Izvor : N1

  Analitičari procenjuju da bi zbog velikog broja građanskih opcija i koalicija možda trebalo menjati politički sistem i cenzuse koje te opcije treba da dostignu na izborima.

„Svakoj novoj opciji treba dati šansu, pozdravljam, ali sa stanovišta biračkog tela Srbije to samo dovodi do još više zbunjivanja građana koji bi na sledećim izborima trebalo sada da biraju, ne znam, umesto jedne dve ili tri građanske opcije, između nekoliko desetina građanskih opcija“, ocenjuje analitičar Cvijetin Milivojević.

Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum udružile su se, kako kažu, da bi bili alternativa vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali i opozicionom Savezu za Srbiju koji je, prema njihovoj oceni, nacionalistički.