Đukić Dejanović na zasedanju Komisije za populaciju UN u Njujorku

Vesti 02. apr 201913:59 > 14:04
N1

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030, prisustvuje 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, saopšteno je iz njenog kabineta.

Tema ovogodišnjeg zasedanja, koje se održava od 1. do 5. aprila, jeste „Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030“.

Đukić Dejanović je u generalnoj debati rekla da je Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije radila aktivno na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice omogućen svima.

Ministarka je naglasila da Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu.

„Vlada Srbije usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine, usklađenu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji za cilj imaju ne samo socioekonomsku podršku porodicama, već i ostale vidove podrške ustanovljene Programom akcije“, navela je ministarka.

Đukić Dejanović je potvrdila da Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. i najavila da će ove godine predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj zajedno sa još 40 zemalja.

Ministarka je prisustvovala usvajanju političke deklaracije posvećene temi ovogodišnjeg zasedanja.

Ove godine obeležava se 25 godina od konferencije u Kairu na kojoj je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi.

Sastanak je prilika i za prvi potpuni pregled Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, pre sveobuhvatnog pregleda Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.