Samardžić: Demonstracije sve oštrije i masovnije zahvaljujući reakcijama Vučića

Vesti 30. mar 201921:50 > 21:53
N1

Profesor na beogradskom Univerzitetu i osnivač organizacije političkog centra "Glas" Nikola Samardžić ocenio je da i vlast i opozicija koriste 20-godišnjicu NATO intervencije kako bi slali "neprijateljske poruke zapadnom svetu i pozive Rusiji koja, srećom, Srbiju niti je bombardovala niti je branila".

„Prete nam populizam, kleronacionalizam, Rusija i Kina. Pred novim smo bespućem od kojeg će nas, u najboljem od svetova, odvraćati drugi, s cenom koja je daleko od trenutnog poimanja zbilje koje elite i društvo odbijaju prihvatiti“, naveo je Samardžić u autorskom tekstu za zagrebački „Jutarnji list“.

U opširnoj analizi političkih prilika u Srbiji, Samardžić je naveo da je predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, u odnosu prema „opoziciji koja bi mogla računati sa partnerstvom sa Zapadom“, trećinu „usisao, trećinu potkupio“ i „trećinu marginalizovao“.

„Tako je radikalizovana, šešeljizovana, jedina preostala opozicija. Na Vučića su krenuli politički istomišljenici bez ideje i ponude o stvarnim alternativama, a lično, lišeni talenta, harizme i snage, ne samo da uvere i pokrenu druge nego i da uvere i pokrenu sami sebe“, navodi se u tekstu za zagrebački dnevnik.

Prema rečima Samardžića, u antivučićevskoj koaliciji „nema lidera ravnih onima koji su uspeli da ostave trajan pečat na 5. oktobru (2000.) i dobrim promenama koje su nastupile“.

„Nema nikoga ko bi javno izustio da nam je potrebno nezavisno Kosovo s kojim ćemo brisati granicu, umesto da je ukopavamo. Da nas s Crnom Gorom deli samo mera uzajamne ljubavi. Da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebna celovita Bosna. Da bez Hrvatske Srbija, ni Bosna, neće preživeti. Integracija u EU i NATO. Jake i duboke finansijske institucije. Evropske slobode. Uredjena infrastruktura. Funkcionalno obrazovanje“, naveo je on.

Samardžić je konstatovao da su demonstracije gradjana i opozicije u Srbiji „sve oštrije i masovnije“, pre zahvaljujući reakcijama Vučića i „njegovih slugu“ nego zaslugom opozicije i dodao da Srbija „nije suviše demokratska, ali ne trpi dugo ličnu vlast, bilo čiju“.

„Pojedini demonstranti traže od Vučića više Kosova, time i više Šešelja, verovatno i više Rusije, a manje Evrope. Evropu ne razumeju. Evropske slabosti ne smatraju prednostima demokratije, slobode i procedura“, naveo je Samardžić.

Povodom odnosa u regionu Balkana, beogradski istoričar navodi da je predsednik Srbije „zaoštrio odnose s Kosovom dok ga opozicija optužuje za izdaju“, da je „prekinuo s (predsednikom Crne Gore Milom) Djukanovićem i ponovo krenuo cepati Bosnu, s kulminacijom u neuspešnim pokušajima udara na vlade u Podgorici i Skoplju“.

„Odnosi s Hrvatskom trpe i zbog njegove retorike i zbog lične mržnje za koju tvrdi da je porodična. S obe strane granice vuku se kilometarske kolone šlepera. Hrvatska je u Srbiju uložila gotovo milijardu evra i dva puta je bogatija. Hrvatska je jedina moguća geografska, institucionalna i strateška putanja i prva stanica Srbije prema evropskoj civilizaciji“, naveo je Samardžić za zagrebački „Jutarnji list“.