Šarčević: Državna matura uspostavlja fer sistem i podiže kvalitet obrazovanja

Vesti 29. mar 201917:15 > 17:16
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je povodom predstavljanja programa državne mature u hotelu Metropol, da državna matura uspostavlja "fer sistem i da podiže kvalitet obrazovanja".

Kako se navodi u saopštenju, Šarčević je naveo da će državna matura biti „ocena sveukupnog rada škole i da će omogućiti učenicima da upišu studije koje žele, a da će fakulteti dobiti najbolje kandidate“.

„I velika i mala matura su stožerna tačka kojom se uvodi ozbiljnost, eksterna ocena i niz drugih faktora koji su dobri za učenika. Cilj i glavni ishod državne mature je da učenici, roditelji i celo društvo dobiju mnogo bolje obučene mlade ljude za život“, rekao je Šarčević i dodao da će „velika matura pomoći da se utvrdi kvalitet rada nastavnika“.

Ministar je rekao da će matura omogućiti veće mogućnosti za buduće studente navodeći primer upisa na Elektrotehnički fakultet u Beogradu, za koji svake godine vlada veliko interesovanje i jaka konkurencija.

„Ako sada aplicirate za ETF i izgubite mesto za upis za pola poena, morate da čekate drugi upisni rok kada vam nije u ponudi nijedan tehnički fakultet, već upisujete nešto što ne želite da studirate. To nije fer“, rekao je Šarčević i dodao da se „državnom maturom uči grupa predmeta i aplicira se na neograničen broj fakulteta“.

Prema njegovim rečima na taj način ceo sistem se „profesionalizuje i postaje pravedan, a istovremeno će fakultetima obezbediti bolje brucoše“.

„Ako neko nije uspeo da upiše ETF, upisaće Mašinski ili Tehnološko-metalurški fakultet. To je mnogo pravednije, jer se aplicira na mnogo više fakulteta nego što je sada, kada se ide na izbor samo jednog“, rekao je Šarčević i dodao da se „ista pravila odnose i na državne i na privatne fakultete, kao i da niko neće moći ni privatni fakultet da upiše bez mature“.

On je kazao da će položena državna matura biti uslov da neko dobije sertifikat da je završio srednje obrazovanje, bez obzira da li planira da nastavi školovanje ili ne.

Probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biće organizovan u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine.

Planirano je da državna ili velika matura bude uvedena od juna 2021. godine i ona treba da zameni prijemni na fakultetima.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu.

Fakulteti će zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata, ukoliko budu smatrali da je to neophodno.