Požar u tržnom centru Promenada u Novom Sadu, nema povređenih

Vesti 29. mar 201907:31 > 14:08
N1

U tržnom centru Promenada u Novom Sadu tokom noći je izbio požar koji su vatrogasci brzom intervencijom uspeli da ugase. Objekat u tom trenutku nije radio, u njemu nije bilo posetilaca i niko nije povređen.

Nezvanično saznajemo da je požar izbio oko dva sata posle ponoći na krovu objekta, te da je zahvatio oko deset kvadratnih metara. Još nije poznat uzrok, ali se pretpostavlja da je požar potekao od instalacija.

U saopštenju tržnog centra Promenada ističe se da je u požaru pričinjena manja materijalna šteta na spoljašnjem delu objekta.

„Odmah po izbijanju žarišta reagovalo je obezbeđenje i dežurna vatrogasna služba, koja je stacionirana na objektu 24 sata dnevno. Požar je u najkraćem roku lokalizovan uz podršku gradske vatrogasne službe“, navodi se u saopštenju.

MUP Srbije je saopštio da je u gašenju požara učestvovalo 10 vatrogasaca – spasilaca sa tri vozila.

„Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice odmah po prijavi da je jutros u 2.13 časova došlo do požara u delu krovne konstrukcije tržnog centra Promenada izašli su na mesto događaja. Požar je ugašen u 3.24 sata“, naveo je MUP.

Međutim, iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja N1 u vezi sa trenutnim statusom tog objekta kada je u pitanju tehnička dokumentacija, budući da je Sektor za vanredne situacije više puta do sada dao negativno mišljenje na dostavljenu tehničku dokumentaciju za mere zaštite od požara, kao i na to da li je, prema proceni MUP-a, taj objekat bezbedan za posetioce.

Tržni centar Promenada otvoren je 15. novembra bez upotrebne dozvole. Najveći problem u njegovoj izgradnji bio je nedostatak adekvatne hidroizolacije, zbog čega su od Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ tražili do sada nezabeležen slučaj – da sve vreme postojanja objekta podzemne vode izbacuju u gradsku kanalizaciju.

Nakon toga postalo je jasno da Promenada ne ispunjava uslove ni po pitanju protivpožarne zaštite, jer je Sektor za vanredne situacije MUP-a najmanje četiri puta dao negativno mišljenje na dostavljenu tehničku dokumentaciju za mere zaštite od požara.

N1 je od otvaranja objekta 15. novembra dva puta postavio pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa ovom tematikom i konkretno – da li je Promenada bezbedna za posetioce, ali odgovore do sada nismo dobili.

Na otvaranje Promenade niko od zvaničnika nije došao, iako je reč o najvećem tržnom centru u Srbiji i, kako je gradonačelnik Miloš Vučević rekao, jednoj od najvećih investicija u Novom Sadu.