Nastavnica iz Kragujevca u prvih 50 na svetu: Učim decu da pomažu društvu

Vesti 28. mar 201910:23 > 10:25
N1

Katarina Veljković, nastavnica Prve kragujevačke gimnazije, koja se plasirala među 50 najboljih nastavnika na svetu, kazala je za N1 da joj je velika čast, ali i da oseća veliku odgovornost, jer mora da se i dalje trudi da bude što bolja. Cilj njenog rada je, kaže, da nauči decu kako da koriste tehnologiju, ne za igru, nego da pomognu društvu.

Sedmi Globalni forum obrazovanja i veština koji se naziva „Davosom obrazovanja“ održan je u Dubaiju. Drugu godinu za redom, Srbija je imala predstavnike na ovom skupu na kojem se dodeljuje Global Teacher Prize, jedna od najvećih svetskih nagrada u oblasti obrazovanja. Katarina Veljković iz uspela je da se plasira među 50 najboljih nastavnika na svetu i konkuriše za ovu prestižnu nagradu koju je osvojio Peter Tabichi, nastavnik hemije iz Kenije.

„Nam je cilj da naučimo decu da koriste tehnologiju kako bi pomogli društvu, za realni život. Ja volim informatiku, jer je ona nauka koja se razvija brzo, svake godine se nešto novo dešava, morate da učite svake godine, jer ako zaostanete, nećete moći da pratite ono što vaši đaci znaju. Informatika i tehnologija su nešto što može da se koristi u svakodnevnom životu. Mi smo uradili projekte pametne bašte, naočari za slepe i slabovide, sve to ima svrhu da pomogne drugim ljudima“, kazala je Veljković.

POVEZANE VESTI

Sagovornica N1 bi trebalo da uskoro otputuje u Hjuston. Učenicima Prve kragujevačke gimnazije potrebno je oko 13.000 evra kako bi otišli u Hjuston gde će od 17. do 20. aprila biti održano svetsko takmičenje za najboljeg robota od lego kockica koji se kreće u svemiru i pomaže kosmonautima da reše probleme i ispitaju planete. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će biti rešen problem i obezbeđen novac za odlazak učenika u Hjuston.

Govoreći o izboru za najboljeg nastavnika sveta, bivši ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je na tom takmičenju ove godine učestvovalo oko 10.000 kandidata.

„Oko 10.000 kandidata je bilo ove godine na tom takmičenju. Moj glavni utisak je – glamur, bez tog glamura ne bi bilo događaja, jer je to bilo nešto zaista važno – taj crveni tepih, pa Hju Džekmen, pa koncerti, Rite Ore i drugih, to zaista toliko diže atmosferu“, kazao je Verbić.

Verbić kaže i da Srbija na tom takmičenju učestvuje od prošle godine.

N1

„Srbija je od prošle godine prisutna, pre svega zahvaljujući udruženju ‘Živojin Mišić’, oni rade nacionalnu selekciju….Sada znamo kako da se uključimo na pravi način. Ja nisam direktno učestvovao u programu, ja sam član paralelnog programa, u grupi bivših ministara, 25 nas, i mi smo savetodavni odbor. Naš zadatak je da nađemo način kako da bolje prenesemo poruku, kako na najbolji način da se ono što znaju nastavnici, a mnoge stvari znaju više od svih nas, kako da ih čujemo. To je zapravo najvažnija stvar u celoj priči – kako da oni kažu ono što je važno“, kazao je Verbić.

Ove godine su, kaže, obrazovne tehnologije bila glavna tema.

„Ali, ne one jučerašnje, već one današnje – veštačka inteligencija u obrazovanju. Indija i Afrika su uradile toliko toga na tom polju da mi moramo da trčimo da pohvatamo sve. I to ne samo Srbija, Evropa je zaostala za svim onim sto radi Indija“, ocenio je Verbić.

Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja „Živojin Mišić“, kaže da se godinama priča da glas nastavnika treba da se čuje.

„Treba da čujemo nastavnike, a moramo i da uključimo metode igre u nastavu. Kad se to promeni, promeniće se način obrazovanja, da ne bude sve suvoparno“, kazala je Jovanović.

N1

Na pitanje šta misli o najavljenoj reformi obrazovanja, Verbić kaže da se „treba držati strategije“.

„Držati se strategije, koja je važeća strategija, ona je doneta 2014. i važi do 2020. godine. Stotine ljudi, stručnjaka za obrazovanje učestvovalo je u njenom pisanju, tamo sve piše, mi samo treba da to sprovodimo maksimalno“, kazao je Verbić.

Dodaje da, međutim, mnoge stvari iz te strategije nisu zaživele.

„Postoje stvari za koje piše da će biti 2014. uvedene, a nisu. Vidim u tome odgovornost ne samo sadašnjeg ministra, nego i svoju i ministra pre mene. Mnoge stvari iz te strategije nisu sprovedene. Mi moramo to da uradimo, jer niko od nas pojedinačno nije napametniji, ne može da menja to“, zaključio je Verbić.