Potpisnici Sporazuma sa narodom: REM da oduzme nacionalnu frekvenciju TV Pink

Vesti 27. mar 201912:11 > 12:16
N1

Potpisnici Sporazuma sa narodom uputili su zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da TV Pink izrekne meru zabrane objavljivanja programskih sadržaja informativnog karaktera u trajanju od 30 dana, a potom i meru oduzimanja nacionalne frekvencije kao javnog dobra koje se kontinuirano zloupotrebljava.

Ovakve mere su neophodne, navodi se u zahtevu, kako bi se sprečilo „dalje korišćenje jezika mržnje i izazivanje građanskog rata kroz huškanje građana jednih na druge, koje ova medijska kuća u višegodišnjem kontinuitetu sprovodi“.

Kako se navodi u dopisu, samo u poslednjih 30 dana TV Pink je više desetina puta prekršila Ustavom zagarantovano pravo da svako bude istinito, potpuno i blagovremeno informisan o pitanjima od javnog značaja, kao i više zakona koristeći govor mržnje u svom informativnom programu.

„Uz to, prekršena su i sva zakonom ustanovljena pravila koja nalažu da se u programu obezbedi nediskriminišuće prisustvo svih učesnika u političkom životu. Shodno tome, REM je već imao zakonsku mogućnost da izrekne meru zabrane emitovanja informativnog programa TV Pink u periodu od 30 dana, ali se to nije desilo“, saopšteno je.

Posebno se naglašava da TV Pink tokom višegodišnjeg perioda „drastično krši odredbe Zakona o elektronskim medijima, i to tako što vrši političku propagandu u korist vladajuće partije, zloupotrebljava medijski prostor u političke i privatne svrhe emitujući, između ostalog, otvorena pisma svog vlasnika, kao i klevete, laži i uvrede“.

„Takođe, predstavnike opozicije i javne ličnosti koje kritikuju vlast podvrgava satanizaciji, etiketiranju i javnom linču, nazivajući ih fašistima, lopovima, žutom bagrom, ološima“, dodaje se.

Potpisnici Sporazuma sa narodom zahtevaju da REM po službenoj dužnosti izvrši vanredan nadzor nad programima TV Pink i izrekne zahtevane mere.

„Ukoliko REM ne postupi u skladu sa zakonom i ne pokrene procedure iz svojih nadležnosti, mi, potpisnici Sporazuma sa narodom, izrazićemo svoje građansko nezadovoljstvo i građansku neposlušnost i pozvati čitavu javnost na protest ispred sedišta TV Pink“, zaključuje se u dopisu.