Sećanje na zločine na Kosovu i albanske žrtve pokopane u Batajnici

Vesti 26. mar. 201918:33 > 18:39
Podeli:
Izvor: N1

Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom organizovali su akciju u centru Beograda, povodom 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Aktivisti su u Knez Mihailovoj ulici raširili spisak sa imenima 941 Albanca koji su ubijeni na Kosovu 1999. godine, a čija su tela pronađena u masovnim grobnicama na četiri lokacije u Srbiji.

Prema podacima UNMIK-a, najviše posmrtnih ostataka otkriveno je u Batajnici – 744. Aktivisti su spisak stradalih Albanaca posuli po zemlji, kako bi pokazali da se u srpskoj javnosti skriva istina o stradalim albanskim civilima.

„Mi danas želimo da ovom akcijom ‘Batajnica, zakopana istina’ da se obratimo i građanima i institucijama Srbije, da se prekine sa ćutanjem i prikrivanjem istine o masovnim grobnicama u Srbiji, da se procesuiraju svi oni koji su učestvovali u skrivanju ovog zločina“, poručila je Staša Zajović iz Žena u crnom.

„S obzirom da u zvnaičnom narativu države Republike Srbije nema govora o albanskim žrtvama i ratnim zločinima na Kosovu, danas želimo da pokažemo da su jedan od najtežih sločina tajne grobnice koje su iskopane u Batajnici 2001. godine, ali i grobnice u Perućcu, Petrovom selu i Rudnici“, istakao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.