Ročište po žalbama državnih organa na presudu u korist uzbunjivača Josifovskog

Vesti 25. mar 201918:18 > 18:19
N1

U Apelacionom sudu u Beogradu počelo je ročište po žalbama državnih organa na presudu Višeg suda donetu u korist uzbunjivača doktora Borka Josifovskog. On je kao direktor Hitne pomoći pre gotovo 14 godina ukazao na kriminalnu spregu pojedinih lekara i pogrebnika, zbog čega je, umesto nagrade, dobio otkaz.

Na odluku Višeg suda da mu je time naneta šteta, ali da po njegovim prijavama nije postupano, žalili su se predstavnici državnih organa.

Gost Pressinga u oktobru

I skoro 14 godina nakon što je prijavio monstruozno postupanje dvojice lekara beogradske hitne pomoći, na čijem čelu je tada bio, dr Borko Josifovski zvanično je i dalje „klevetnik bez posla“. Apelacioni sud otvorio je proces po tužbi Josifovskog protiv nadležnih državnih organa, koji nisu adekvatno reagovali ne samo na prijavu korupcije, već i otkaza koji je kao navodni klevetnik dobio.

Prijave su podnete protiv:

Ministarstva zdravlja – zbog nepostupanja

Agencije za borbu protiv korupcije – zbog odugovlačenja

MUP-a – zbog odugovlačenja

Prvog osnovnog javnog tužilaštva – takođe zbog odugovlačenja

– protiv Višeg javnog tužilaštva – zbog nezakonitog postupanja

Josifovski je još 2005. godine Ministarstvu zdravlja prijavio dvojicu lekara pod sumnjom da su u koruptivnoj sprezi sa pogrebnicima. Tada je utvrdio da pojedini dispečeri pozive umirućih osoba najčešće usmeravaju dvojici lekara, bez obzira na njihovu udaljenost, da je za njihov dolazak bilo potrebno duže vreme nego uobičajeno, kao i da su češće konstatovali smrt i nisu vršili reanimaciju, kao i da su adrese tek umrlih pacijenata dostavljali pojedinim privatnim pogrebnicima. U prevodu, puštali su ljude da umru bez pružanja pomoći, kako bi uzeli par stotina evra provizije.

„Za mene lično biće satisafakcija ukoliko oni koji su radili ova kriminalna dela i činili teško delo protiv zdravlja ljudi i pustošili zdravstveni fond – dobiju zasluženu kaznu, jer to će biti garant da se takve stvari više neće ponavljati“, kaže Josifovski.

Reakcije na prijave Josifovskog bile su takve, da je – on dobio otkaz. Zbog sprege državnih organa koja se ogleda u ćutanju i ignorisanju, ali i odmazdi koju trpi, već 13 godina povlači se po sudovima u pokušaju da skine ljagu sa svog imena. Ali, ne samo zbog toga.

„Lekari na koje je dr Josifovski ukazao da su bili umešani u korupciju su napredovali i danas rade u našem zdravstvenom sistemu, a Josifovski 13 godina ne može da dobije posao ni u jednoj državnoj ustanovi“, navodi Vladimir Radomirović iz „Pištaljke“.

U redakciji portala Pištaljka, koji se bavio tom aferom, kažu da je Josifovski prošao pravu golgotu, ali da budući uzbunjivači neće doživeti slično mučenje. Njihovi advokati, koji u sličnim slučajevima pružaju besplatnu pravnu pomoć, podsećaju da je Zakon o uzbunjivačima donet pre tri godine i da je slučaj Josifovski prvi veliki slučaj tog tipa, koji bi trebalo da dokaže volju države da se sa korupcijom obračuna.

„Ako mislimo da idemo napred moramo da stanemo korupciji na rep. Ovo je, ja se nadam, prvi početak u tom jednom velikom naporu svih nas zajedno“, navodi advokat Duško Tomić.

Viši sud u Beogradu je, u ponovljenom procesu, presudio u korist Josifovskog, ali su se na takvu presudu žalili predstavnici državnih organa. Odluka Apelacionog suda biće pravosnažna, jer na nju ne postoji pravo žalbe redovnim putem. Tomić je na samom kraju ročišta istakao da bi svako ko ima dilemu oko presude trebalo da odgovori na pitanje: da li bi voleo da ga u hitnoj pomoći dočeka Josifovski ili dva sporna lekara.