Bane Trifunović na protestu u Kragujevcu: Izvinite što ih nismo lustrirali

Vesti 23. mar 201921:46 > 21:51
Podeli:
Izvor: N1

Govoreći na 12. građanskom protestu "Jedan od pet miliona" koji je večeras održan u Kragujevcu, glumac Branislav Trifunović je uputio izvinjenje mladim generacijama, deci, đacima i studentima zbog toga što oni moraju da ispravljaju greške starijih.

„Izvinite zato što smo bez cilja, što smo nesposobni, što ne možemo da se dogovorimo, izvinite što ne reagujemo kada nam seku šumu, kada nam pale kuće. Izvinite što nemamo opoziciju, što smo dozvolili ovim ludacima da vladaju, izvinite što smo štitili zločince, što ih nismo lustrirali, izvinite što opet slušate o ratovima“, poručio je Trifunović sa stepeništa Prve kragujevačke gimnazije.

On je rekao da građanima Srbije ostaje još samo jedan pokušaj da zadrže decu da ostanu u zemlji i „zaštite je od propadanja preuzimanjem države iz ruku mafije“.

„Ne zaboravite, gumica je kod nas, kod naroda. Nije kod stranaka, nije kod opozicije, nego kod nas. Mi smo ovo nesvesno crtali i samo mi možemo ove likove izbrisati“, istakao je Trifunović, dodajući da u Srbiji postoje ljudi koji ne misle da su im komšije neprijatelji, koji ne dele narod po veri, obrazovanju i seksualnom opredeljenju.

On je rekao da današnja izjava predsednika Srbije da ga „možemo skloniti samo ako ga ubijemo“ predstavlja provokaciju, pozivajući građane da ne nasedaju na nju.

„Aleksandre Vučiću, mi tebe ne mrzimo. Mi te volimo onoliko koliko ćete ti i tvoji mafijaši dobiti godina zatvora kada se sve ovo završi“, rekao je Trifunović.

Marčelo: Vučić bukvalno poručio da bi radije dao život nego fotelju

Muzičar Marko Šelić Marčelo je rekao da je ovo vreme za izlazak na ulicu i međusobnu zaštitu, ne samo umetnošću i svojim zanimanjima, već svojim telima i životima.

Podsetio je da pamti sve greške i mane prethodne vlasti i da se ne slaže sa mnogim stavovima Boška Obradovića, lidera „Dveri“, poput ideje o rehabilitaciji Nedića i Ljotića i gađanja Info prajd centra u Beogradu.

„Zbog toga nije na ponos šetati sa takvim ljudima, ali ima samo jedna stvar koja je sramotnija od toga – sedeti u stanu dok se sve ovo događa“, rekao je Marčelo i dodao da sve zamerke Đilasu, Jeremiću i Obradoviću mogu da kažu građani koji nikada nisu bili na funkciji, koji nisu imali korist od vlasti, a ne oni koji su sada na vlasti.

„Ali Aleksandar Vučić, ‘gospodin 100 za jednog’ i ‘gospodin Bulevar Ratka Mladića’, čovek koji i dan danas danonoćno mrzi svakoga ko nije kao on, ne može nikoga da naziva fašistom“, rekao je Marčelo.

I on je osudio Vučićevu izjavu o „preuzimaju vlasti njegovim ubistvom“, navodeći da to, u stvari, znači nešto sasvim drugo.

„Čovek je bukvalno poručio da će radije dati život nego fotelju. Procenite kolko je to normalno“, rekao je Marčelo.

Građani su pre dolaska na Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije, prošetali centralnim gradskim ulicama noseći samo zastave Srbije. Oni su skandirali „Gotov je“ i zvukom sirene za uzbunu pozivali sugrađane da im se pridruže.

Na kraju protesta, glumac Branislav Trifunović podelio je deci štrudle i kiflice kojima su njega i Marčela dočekale učesnice protesta u Kragujevcu.

Protest i u Vlasotincu

Osme subote za redom građani Vlasotinca okupli su se ispred zgrade opštine na protestu „1 od 5 miliona“, a zahtevi protesta su nepromenjeni.

Okupljeni su osudili prošlonedeljno hapšenje građana, pre svega učenika i studenata u Beogradu od strane režima Aleksandra Vučića.

„U svakodnevnom razgovoru sa sugrađanima primećujemo da su vrlo nezadovoljni aktuelnim režimom. Čak, u razgovoru sa članovima SNS, našim komšijama, prijateljima vidimo da je i njima jasno da se ovaj režim polako urušava. S toga smo uvereni da broj okupljenih na protestima ‘1 od 5 miliona’ u Vlasotincu nikako ne odražava stvarni stepen nezadovoljstva građana Vlasotinca. Onaj ko u to veruje je u najmanju ruku politički naivan“, kažu organizatori.