Martinović (SNS): Čanak ne želi autonomiju, već da Vojvodina bude republika

Vesti 21. mar 201916:11 > 16:24
N1

Poslanici vladajuće većine kritikovali su predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i rezoluciju koju su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine navodeći da je suprotna Ustavu i da lider LSV Nenad Čanak zagovara stvaranje federalne države.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović rekao je da se Čanak zalaže da se promeni državno uređenje Srbije, odnosno da Srbija prestane da bude unitarna država i postane federalna, te Vojvodina postane republika.

POVEZANE VESTI

„To znači da vi ne želite da Vojvodina bude autonomna pokrajina nego federalna jedinica, odnosno republika i u tom smislu vaš koncept predloga zakona i rezolucije o Vojvodini je deplasiran, jer vi ne idete za tim da prošitite autonomiju nego ustavni sistem Srbije“, kazao je Martinović.

On je kazao da to nije izvorno Čankova ideja, da ona traje prilično dugo i da je bila ugrađena i u Ustav iz 1974. godine. Martinović je kazao da je stav SNS da je Srbija suviše mala da bi je delili na federalne jedinice i da je suviše dugo bila podeljena.

„SNS hoće da Srbija bude matica svih Srba da se mi Srbi složimo i prikupimo jer su vremena izuzetno teška i nije vreme da se delimo“, naglasio je Martinović što je propraćeno aplauzom.

On je kazao i da je ubeđen da ogromna većina građana koji žive u Vojvodini ne dele ideju da Srbija treba da bude fedralno uređena država.

„Naše iskustvo sa federalnim uređenjem nije bilo baš istorijski prijatno za naš narod“, kazao je Martinović i dodao da su državu dobili i oni koji je nikada u istoriji nisu imali.

Čanak: Želimo promenu ustavnog uređenja

Čanak je kazao da želi da se promeni ustavni sistem i da se promeni ustavno uređenje i da to nije sporno, ali da i dalje ne znači da predlog zakona o finansiranju Vojvodine nije u skladu sa Ustavom.

On je kazao da se slaže da Srbija ne sme da bude podeljena i zato kada se govori o teriorijalnoj organizaciji bolje je reći organizovana kao federalna država, a ne podeljena.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović rekao je da su zakon i rezolucija u mnogim segmentima protivurečni i da su protivustavni. On je ocenio da Čanak evidentno želi autonomiju kojoj će Vojvodinu pretvori u „državu u državi“.

Obradović je ocenio da je Čanak tvrdnjom u rezoluciji da je Srbija deo evropske porodice i da treba da vodi miroljubivu politku, doveo spoljnu politiku u pitanje i upitao da li Čanak misli da je agresivna.

Čanak je kazao da nije rekao da Srbija ne vodi miroljubivu spoljnu politku i da je u pitanju nesporazum.

Poslanik PUSP-a Momo Čolakovič rekao je da ne mogu prihvatiti predložene zakone i naglasio da se ne može govoriti o autonomiji Vojvodine dok se ne reši kosovski problem. On je kazao da u rešavanju tog problema treba dati punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kroz raspravu o predloženom zakonu i rezoluciji upućen je i niz kritika na prethodnu vlast i aktulenu opoziciju i povela se priča o tome ko je uništio poljoprivredu, a poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da nisu tačni navodi da Vojvodina „hrani“ celu Srbiju i da je to manipulacija.