Predstavnica Kancelarije za mlade smenjena jer je želela na sastanak u Prištinu

Vesti 19. mar 201921:57 > 22:21
N1

Neposredno pred sastanak Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koji je trebalo da bude održan u Prištini, srpska predstavnica Milica Škiljević smenjena je sa funkcije zbog odluke da sastanku prisustvuje, zbog stava Vlade da je to suprotno interesima države. Škiljević poručuje - zastupala sam isključivo interese mladih.

Unapređenje odnosa među mladima u regionu. To je bila ideja vodilja osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Zamišljena je da njeni članovi deluju nezavisno od politika država iz kojih dolaze. Omladinska predstavnica Srbije želela je da se tim principima vodi u svom volonterskom zalaganju, kaže, sve dok nije stigla informacija da je smenjena.

„Ja sam posrednim putem dobila tu informaciju, nakon toga sam sačekala neko vreme, očekivala sam da ću ja lično dobiti tu informaciju, jer se direktno odnosi na mene. Kada to nisam dobila, onda sam uputila zvanični zahtev za obrazloženje Ministarstva omladine i sporta, koje do danas nisam dobila, to jest, ovbrazloženje još uvek čekam“, kaže bivša predstavnica RYCO-a (Regionalne kancelarije za saradnju mladih) Milica Škiljević.

Škiljević obrazloženje možda nije dobila, ali u Ministarstvu za N1 kažu – problem je nastao zbog plana da se Sednica Upravnog odbora RYCO-a održi u zgradi takozvane Vlade Kosova. Odlučeno je zato da srpski predstavnici ne prisustvuju skupu. Škiljević je ipak planirala da ode na sastanak, što su u Vladi Srbije prepoznali kao kršenje Instrukcije za postupanje državnih i drugih zvaničnih predstavnika Republike. 

„Milica Škiljević je nedvosmisleno odbila da postupi u skladu sa Instrukcijom i naglasila da će se u ovom slučaju voditi sopstvenim nahođenjem, u potpunosti svesna posledica koje takvo postupanje može proizvesti. Vlada Srbije je, shodno tome, na sednici održanoj 12. marta, donela Zaključak o njenom razrešenju“, navodi Ministarstvo omladine i sporta.

Bivša omladinska predstavnica na to odgovara – vodila sam se isključivo ciljevima zbog kojih je kancelarija i formirana, a to su dobrobit i pobošljanje odnosa omladine u regionu, te zato predstavnik mora da ostane nezavisan u odnosu na Vladu. Prema rečima Nikole Ristića iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, sporovi među državama članicama znatno otežavaju rad kancelarije.

„Vlade ne treba da zapravo iznose ovakve nesporazume kao odlučujuće faktore za njihovo učešće u radu i pozivamo na konstruktivan dijalog i pre svega izgradnju razumevanja i poverenja između članova upravnog odbora“, smatra Nikola Simić iz Kancelarije.

Sličnog stava su i predstavnici zemalja članica Regionalne kancelarija za saradnju mladih, koji pružaju podršku bivšoj koleginici Škiljević, za koju smatraju da je uvek bila posvećena najboljim interesima mladih.

„Želimo da podsetimo sve Vlade zemalja članica da RYCO nije osnovan kao platforma za ostvarivanje političkih ciljeva, već kao odgovor na potrebe mladih – da stvore bolji region sa više mogućnosti i podrške. Tu nema mesta za negativne posledice po rad naše organizacije, prouzrokovane bilateralnim ili bilo kakvim drugim nesporazumima“, poručili su Predstavnici zemalja članica RYCO-a.

Iz RYCO-a poručuju da žale zbog odluke Srbije da ne učestvuje na sastanku koji je trebalo da bude održan 13. i 14. marta u Prištini.