BIRN: Tužilaštvo odustalo od gonjenja Žarka Veselinovića zbog gradnje na Goliji

Vesti 18. mar 201917:21 > 17:32
Shutterstock

Suđenje Žarku Veselinoviću zbog nelegalne gradnje na Goliji, ranije najavljeno za utorak, 19. mart 2019. godine, otkazano je nakon što je tužilac odustao od optužnog predloga, saznaje BIRN.

Iz suda u Ivanjici nisu odgovorili na pitanje BIRN-a koji su razlozi zbog kojih je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja mlađeg brata Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa severa Kosova.

Zbog nepoštovanja ovog dogovora, tužilaštvo u Ivanjici je podnelo optužni predlog – od koga su sada bez objašnjenja odustali.

Postupak protiv Veselinovića vođen je na osnovu krivične prijave koju je Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva podnela u maju 2018. godine. U krivičnoj prijavi koju je potpisala načelnica odeljenja, inspektorka Vesna Rumenić, navedeno je da je investitor Žarko Veselinović objekat na Goliji izgradio bez izdate dokumentacije propisane zakonom, navodi BIRN.

Inspektorka je to utvrdila u postupku nadzora objekta na Goliji obavljenog 23. oktobra 2017, tokom kojeg su ona i njene kolege nailazili i na fizičke prepreke, poput balvana postavljenog na putu ka mestu sastanka sa Žarkom Veselinovićem, koji se tada predstavio kao investitor radova, prenosi javno.rs.

U rešenju inspekcije, investitoru je naređeno da u roku od sedam dana od prijema rešenja ukloni izvedene radove i da će, ukoliko to ne učini, Ministarstvo „sprovesti izvršenje prinudnim putem“. Do danas se nije dogodilo ni jedno, ni drugo, navodi BIRM.

U Ministarstvu tvrde da Veselinoviću ne mogu ni da uruče rešenje o rušenju, jer ne mogu da ga nađu na adresi stanovanja, zbog čega su od policije tražili da utvrdi gde je njegovo prebivalište.

I dok institucije ne uspevaju niti da sruše nelegalni objekat, niti da sude investitoru, jedan organ uspeva nemoguće – već sazidanom objektu, u međuvremenu, izdaje lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, ističe BIRN. Reč je, kako dodaju, o Odeljenju za urbanizam opštine Ivanjica, od kojeg je BIRN dobio kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su date dozvole. Iz te dokumentacije se, između ostalog, vidi i da je građevinska dozvola izdata na osnovu geodetskog snimka koji prikazuje lažno stanje na terenu.