Protest Policijskog sindikata Srbije: Reprezentativnost da utvrde nepristrasni

Vesti 16. mar 201916:35 > 16:36
Podeli:
Izvor: N1

Članovi Policijskog sindikata Srbije održali su još jedan protest ispred sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova na kom je zatraženo ukidanje rešenja o oduzimanju reprezentativnosti toj sindikalnoj organizaciji. Navode da žele da odluku o njihovoj reprezentativnosti donesu profesionalci i nepristrasni ljudi.

MUP je nedavno saopštio da Policijski sindikat Srbije više nije reprezentativan, jer je proverom utvrđeno da ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u, što je zakonski minimum. Sindikat je odbacio te navode i zahtevao da se sastane sa članovima radne grupe koja im je oduzela status.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže da su još u statusu kvo i da im se niko nije obratio iz Ministarstva unutrašnjih poslova niti se oglasio ovim povodom. Smatra da je „otimanje reprezentativnosti“ deo strategije zastrašivanja njihovih članova, a dodaje da su danas oni svi radno angažovani, kako ne bi prisustvovali protestu. „Proteklih dana imali smo situaciju da su načelnici policijskih uprava, preko svojih starešina, pozivali ljude lično telefonom da ne dolaze na današnje proteste“, rekao je za N1 Mijailović.

Na pitanje da li saznali ko su članovi radne grupe koja im je oduzela status reprezentativnog sindikata, kaže  – naravno nismo. „Ta radna grupa nije ni postojala. Ako imate od ranije pojavu da su ove druge sindikalne organizacije, kao i čelnici MUP-a, govorili da će nam u martu ove godine oduzeti reprezentativnost i to se desilo, a te najave su bile još od prošle godine, od juna, septembra – vidi se da je to jedna radnja umišljeno urađena. Tako da je ta komisija samo jedan paravan, tu nema nikakvih imena, prezimena… To je odluka jednog čoveka i njegovih saradnika – Dijane Hrkalović, Biljane Popović Ivković i ministra. Toga smo bili svesni“, naveo je Mijailović.

Protestima traže da se odluka o otimanju reprezentativnosti proglasi ništavom. „I da se na jedan zakonit način utvrdi reprezentativnost, ali da to urade profesionalci, ljudi koji nisu pristrasni. I ako mi i tad nismo reprezentativni – nema problema“, naveo je Mijailović.

Ovde se radi o klasičnoj samovolji i nepoštovanju prava, smatra predsednik PSS. Dodao je da će oni nastaviti sa sindikalnim aktivnostima, i da će, kako ističe, braniti na demokratski način Ustav, zakon i Zakon o radu.

Mijailović dodaje da su kao sindikat ukazivali i na probleme Ministarstva unutrašnjih poslova i da se kao organizacija, od svog osnivanja, „bore protiv kriminala i korupcije i svih situacija koje ne priliče samom MUP-u“.