Zaharova: Mere koje preduzima Priština su zatezanje omče kosovskim Srbima

Vesti 15. mar 201913:02 > 13:05
Reuters / Sergei Karpukhin

Mere koje u poslednje vreme preduzimaju vlasti Kosova predstavljaju, "zatezanje omče" kosovskim Srbima i sistematsko istiskivanje Srba "stvaranjem nepodnošljivih uslova u duhu etničkog čišćenja", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare ona je pozvala međunarodne snage da realizuju svoj mandat i ne dozvole „nasilje u odnosu na kosovske Srbe“ i ocenila da međunarodne snage nisu sprečavale nasilje ni ranije ni sada.

„Prištinski radikali namerno podrivaju stabilnost i predstavljaju izvor konflikta u balkanskom regionu“, ocenila je Zaharova.

Ona je navela da albanske vlasti zaoštravaju kontrolu na granici objašnjavajući to zatvaranjem nelegalnih tokova robe iz Srbije, da se pogoršava situacija sa snabdevanjem hranom.

Pored toga, po njenim rečima, Priština je raspisala poternicu za više srpskih političara, parlament Kosova je usvojio platformu u ultimativnom tonu „koja obesmišljava dalje pregovore Beograda i Prištine“, a nedavno je pokušala da uspostavi i kontrolu nad kombinatom Trepča.