REM bez odgovora kada će reagovati na prijave protiv Pinka i Hepija

Vesti 14. mar 201919:03 > 19:23
N1

Svađe, tuče i promiskuitet, sadržaji su kojih na pojedinim nacionalnim frekvencijama ne manjka. Istovremeno, upitno je koliko su zastupljeni drugi sadržaji, pre svega oni iz kulture, u njihovim programskim šemama.

N1: Kako se osećate bez kulture? 

„Joj, teško“. 

Ovo su reči aktivistkinje kampanje „U ime kulture“, koje treba da oslikaju kliničku sliku srpskog društva. Stanje posebno pogoršava to što je kultura zamenjena opskurnim i krimogenim sadržajima, poput vitlanja pištoljem u rijalitiju Parovi, kažu u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je zbog tog incidenta podnelo prijavu REM-u. Dodaju, dosadašnjim izostankom reakcije nadležnih šalje se obeshrabrujuća poruka. 

PROČITAJTE I:

„Znači da je to dozvoljeno, da neće doći do krivično-pravnog sankcionisanja, da je u potpunosti legitimno nasilje i čak da je poželjno, jer ti ljudi su neko ko se prikazuje kao pozitivni modeli i uzori mladima“, kaže predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Manojlović podseća i na slučaj nadrilekara Miroljuba Petrovića, čestog gosta na nacionalnim televizijama, koji se takođe našao u prijavi.

„Mi ne ulazimo u krivično pravne aspekte vezane za njegov slučaj, ali smatramo da su mediji, koji su ga promovisali, imali izuzetnu odgovornost i da se time jednostavno ugrožavaju neke od najozbiljnijih vrednosti, a to su život i zdravlje celokupne populacije“, dodaje Manojlović.

Podnošenje prijava ispratio je performans udruženja Srbija u pokretu, čiji članovi su veoma ilustrativno iskazali nezadovoljstvo zastupljenošću rijaliti programa naspram kulturnog.

„Naprosto, nisu dovoljno prisutni umetnički sadržaji, na nacionalnim frekfencijama posebno, smatramo da je to ipak nacionalna frekfencija, nešto što treba da omogući svim ljudima dobru srazmeru onoga što se pušta i prosto hoćemo da utičemo na taj problem, da se napravi bolji odnos“, rekla je predsednica udruženja Srbija u pokretu Marina Pavlić.

Regulatorno telo za elektronske medije nije odgovorilo na pitanje N1 kada se može očekivati reakcija na podnetu prijavu. U ranijim izjavama članica saveta Olivera Zekić rekla je da je protiv ukidanja rijalitija. I podnosioci prijave kažu – nije im cilje da bilo šta ukinu, već da ukažu nadležnima da su građani itekako zainteresovani za poštovanje zakona, kulturni sadržaj i rad institucija.