Vojinović: Odluka da se prizemlje avioni bez presedana i usled pritiska javnosti

Vesti 14. mar 201909:43 > 09:49
N1

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović izjavio je u Novom danu da je "opasnost" za putnike gotovo nakon što je cela avio industrija reagovala i prizemljila boing 737 max 8 nakon nesreće Etiopijan erlajnsa u kojoj je poginulo 149 putnika i osam članova posade.

Vojinović podseća da istraga o nesreći istog modela aviona koji je pao krajem oktobra 2018. godine nije još završena, a da je istraga o padu aviona Etiopijan erlajnsa tek počela.

POVEZANA VEST

„Ono što je pokrenulo globalnu paniku jesu paralele koje su nastale između dva udesa nije samo isti tip aviona koji je pre dve godine ušao u upotrebu, nego i mikroraspored dešavanja – obe nesreće su se desile u istoj fazi leta prilikom poletanja, piloti su javili da nešto nije u redu i da moraju da se vrate, kao i da su nezavisni komercijalni servisi za praćenje leta registrovali devijacije u tzv. vertikalnoj brzina ili laički – podizanje i spuštanje nosa“, objašnjava Vojinović.

Dodaje da je to između ostalog uticalo da se desi da regulatorna tela i aviokompanije krenu da prizemljuju avione.

„Taj deo priče je bez presedana, nikad se dosad nije desilo, barem koliko ja pratim avijaciju. Do toga je došlo usled pritiska javnost, a on je nastao zbog zbog toga što je reč o identičnom tipu aviona, da je bilo varijacije u položaju nosa i da su piloti javili da nešto nije u redu. Ali u ovom drugom udesu je moguće da su piloti uradili nešto treće ili da nešto treće nije bilo u redu i da možda onda Boing može biti nevin“, navodi Vojinović.

Vojinović podseća da je u prvom udesu ustanovljen problem sa podsistemom i navodi da je Boing napravio navedeni avion kao evoluciju postojećeg 737 kojeg je „blago redizajnirao“.

„Napravio je veće, modernije motore koji štede gorivo i pomerio ih ka napred. Zbog toga je došlo do disbalansa centra težišta i avion je dobio jedno blago propinjanje nosa na gore, što je potpuno normalno. To su rešili jednim podsistemom sistema za trimovanje aviona koji, u nekim režimima leta, vraća nos na dole“, kaže Vojinović.

Međutim, dodaje Vojinović, taj sistem nisu dovoljno objasnili pilotima – kako funkcioniše i koje su njegove karakteristike.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je zabranio korišćenja ovog tipa aviona u vazdušnom prostoru Srbije, a u skladu sa zabranom koja važi na prostoru cele Evrope, što Vojinović ocenjuje kao dobru odluku.

„Putnici nisu ni bili u opasnosti. Samo dve avio kompanije su tim tipom aviona direktno sletale na aerodrom u Beogradu. Oni su ih zamenili sa prethodnom verzijom. A mnogo kompanija je preletalo tim avionom iznad Srbije“, kaže Vojinović.

Vojinović ističe da je kompanija Boing već pretrpela finansijski gubitak, ali očekuje da će se „iz toga vratiti“.