BIRN: Huligani polupali "Šumadiju", o prodaji pregovarao otac ministra policije

Vesti 14. mar 201906:41 > 07:02
BIRN

Petnaestak krupnih momaka, sa fantomkama na glavi, sekirama i palicama su polupali i demolirali ulaz hotela "Šumadija" 15. februara 2019. godine, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Kako navodi BIRN, incidentu su prethodili pregovori oko prodaje koje je vodio otac srpskog ministra policije Branko Stefanović.

Zajedno sa policijom koja je došla na uviđaj u hotel je ušao Miroslav Bilanović, predstavnik kompanije B&B group koja je sedam dana ranije na licitaciji ovaj hotel sa četiri zvezdice kupila za 280.000 evra, piše BIRN.

„Hotel sam kupio za skoro tri miliona evra i u međuvremenu uložio još tri miliona, a oni mi ga otimaju uz pomoć batinaša i sekira za deset puta manji iznos“, kaže prethodni vlasnik Njegomir Kilibarda za BIRN.

Kilibarda kaže da su ovom događaju prethodili sastanci sa Brankom Stefanovićem, ocem srpskog ministra policije, koji se samoinicijativno nudio „da pomogne“ oko isplate duga koji je imao.

„Tri puta sam se sastao sa njim i to na njegovu inicijativu. Rekao je da želi da mi pomogne oko isplaćivanja duga, a da mu za uzvrat prodam hotel. U jednom trenutku smo i utvrdili cenu od milion evra“, rekao je Kilibarda za BIRN.

„Kada je došao, Branko Stefanović nosio je ranac preko ramena. Rekao je: ‘Ovde je 300.000 evra, kada potpišeš ugovor dobijaš pare'“, kaže Kilibarda i dodaje da nije video novac niti je Stefanović otvarao ranac.

Branko Stefanović je za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom i da su razgovarali o pozajmici i hotelu, ali tvrdi da je inicijator bio Kilibarda.

„Hteli smo da pomognemo tom nesrećniku jer je složio priču da ga neka mafija juri za pare, ali kada je došlo do toga da ta priča postane ozbiljna pokazalo se da je prevarant“, rekao je Stefanović za BIRN.

Posle razgovora koji su novinari BIRN-a imali sa Kilibardom njemu se navodno javio čovek koji se predstavio kao zastupnik ministra policije i ponudio da „ispravi brljotine ministrovog oca“.

BIRN piše da dok Kilibarda „pregovara“ sa izaslanikom ministra Stefanovića, pozivaju ga u policiju da bi dao izjavu o upadu huligana u hotel, a onda naprasno otkazuju saslušanje ne dajući nikakva dalja objašnjenja.

Ministar Nebojša Stefanović nije odgovorio na pitanja koja mu je uputio BIRN.

Hotel Šumadija nalazi se blizu Beogradskog Sajma i Ade Ciganlije, ima četiri zvezdice, 104 sobe i velnes centar. BIRN piše da je hotel opterećen i sa dva miliona evra obaveza, od kojih najveći deo ide na kredit.

Njegomir Kilibarda kupio je hotel Šumadija u procesu privatizacije krajem 2004. godine za 2,8 miliona evra, a novi vlasnik je imao ugovornu obavezu da u zdanje uloži dodatna sredstva.