Kod Kostajnice sahranjeni posmrtni ostaci bake i unuka ubijenih u "Oluji"

Vesti 13. mar 201918:00 > 18:02
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ranko Cuković

Dokumentacioni centar Veritas saopštio je da su na mesnom groblju u selu Prevršac kod Kostajnice sahranjeni posmrtni ostaci dvoje Srba ubijenih tokom hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" avgusta 1995. godine.

Kako se navodi, sahranjeni su 65-godišnja Stoja Matijašević i njen 11-godišnji unuk Milan Korasić, hendikepirani dečak čiji su posmrtni ostaci identifikovani početkom februara u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

„Prema kazivanju Milanovih roditelja, Nade i Stojana Korasića, kada je otpočela akcija ‘Oluja’ oni su sa dvoje mlađe dece krenuli u egzodus, dok Nadina majka Stoja Matijašević nije htela napustiti kuću, govoreći da nije nikome ništa kriva. Baku nije hteo da napusti ni hendikepirani 11-ogodišnji Milan koji čak nije ni išao u školu“, naveo je Veritas.

Centar je podsetio da je u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine (RSK), od čega je do sada identifikovano 1.187 posmrtnih ostataka.

„Na našem spisku nestalih još se nalazi 1.770 lica srpske nacinalnosti koji su nestali 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.275 civila, od čega su 493 žene“, stoji u saopštenju.

Veritas je naveo i da raspolaže „pouzdanim podacima“ za još 163 registrovana grobna mesta u kojima se kako se navodi, nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, i koji „i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije“.