NVO: Procesuirati slučajeve napada na žene, mediji adekvatno da izveštavaju

Vesti 13. mar 201917:16 > 17:19
N1

Više nevladinih organizacija osudilo je "mizogine i homofobne napade" koji su se dogodili 8. marta u Srbiji i zatražilo da ti slučajevi budu brzo procesuirani, ali i da mediji "adekvatno" izveštavaju o tim incidentima.

POVEZANE VESTI

 Te organizacije su pozvale i da mediji bez relativizacije i „razvodnjavanja“ u izveštavanju „doprinesu osudi nasilnog ponašanja i razvijanju političkog dijaloga ka rešenjima koja u prvi plan stavljaju interese žrtve“.

Navodeći da su ti incidenti „podsetili da borba za ravnopravnost žena još uvek traje“, nevladine organizacije su ocenile u saopštenju da su u svim tim slučajevima „žene koje se hrabro bore protiv patrijarhata napadnute na način na koji se rodno zasnovano nasilje odvija svaki dan“.

„Obeležavanje 8. marta bilo je prilika da skrenemo pažnju na ugrožavanje ženskih radnih prava, ali svi ovi incidenti podsetili su nas da je prvi uslov dostojanstvenog rada da živimo bez straha, vredjanja, fizičkih napada i seksualnog nasilja. Učešće žena u javnom i političkom životu ne treba da bude čin individualne hrabrosti, već normalan društveni proces u kome tražimo rešenja u korist cele zajednice“, ocenile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Inicijativa žena Srbije, Inicijativa Ne davimo Beograd, Udruženje za radna prava žena – ROZA, Centar za ženske studije, Inicijativa #MameSuZakon, Sekcija žena UGS NEZAVISNOST, Rekonstrukcija Ženski fond, Društveni centar Oktobar, Levi samit Srbije, Alternativni centar za devojke, BeFem, Žene u crnom, Impuls iz Tutina, Organizacije za promociju aktivizma OPA, Da se zna.