Skijališta Srbije: Stabla posečena na predlog Stručne komisije

Vesti 13. mar 201913:17 > 13:21
N1

Javno preduzeće "Skijališta Srbije" potvrdilo je da je više desetina stabala u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, na Ušću i kod Kalemegdana, posečeno na osnovu predloga Stručne komisije koju je formirao Sekretarijat za komunalne i stambene poslove grada Beograda, kao i rešenja koja su donele uprave opština Novi Beograd i Stari grad.

U odgovru na upit Radija slobodna Evropa koji je potpisao direktor Dejan Ćika navodi se da su za naredni period planirane aktivnosti na podizanju zasada, „kompenzaciji za uklonjenu vegetaciju, u skladu sa izdatim Lokacijskim uslovima i Uslovima zavoda za zaštitu prirode Srbije, a sve u saradnji sa JKP ‘Zelenilo Beograd'“.

U odgovoru je precizirano da je sečenje drveća preduzeto u cilju realizacije projekta izgradnje gondole Beograd-kabinske žičare Ušće-Kalemegdan, čiji je nosilac projekta JP „Skijališta Srbije“.

POVEZANE VESTI

„Kao preduslov za dalje aktivnosti, neophodna je bila seča postojećih stabala na planiranoj trasi Gondole, za koju se JP ‘Skijališta Srbije’ obratilo relevantnim gradskim institucijama“, navodi se u odgovoru i dodaje da je na osnovu zahteva tog preduzeća Sekretarijat za komunalne i stambene poslove grada Beograda formirao Stručnu komisiju koja je izvršila uviđaj na terenu i obračunala naknade za posečena stabla.

„U Zapisniku Stručne komisije je takođe navedeno da se predlaže da se navedena seča izvrši do 15. marta zbog nastupajućeg perioda gnežđenja ptica, a u skladu sa Uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije“, navodi se u odgovoru i dodaje da su „naknade uplaćene opštinama Novi Beograd i Stari grad u iznosu više od 25 miliona dinara“.