Jakšić: Zahtev o smeni utopijski, može da znači i pucanj u sopstvenu nogu

Vesti 13. mar 201913:02 > 13:06
FoNet/Aleksandar Barda

Komentator lista "Politika" Boško Jakšić rekao je da je zahtev potpisnika Sporazuma sa narodom o dobrovoljnoj smeni aktulene vlasti "utopijski zahtev" koji bi za opoziciju mogao da znači i "pucanje u sopstvenu nogu".

„To je nerealan politički zahtev, ne možete očekivati da neko ko je legitimno izabran dobrovoljno napusti vlast. Međutim, taj zahtev škodi opoziciji zato što je prikazuje u svetlu jednog nerealnog maksimalizma“, rekao je Jakšić za agenciju Beta.

On je ocenio da bi predstavnici opozicije trebalo da se fokusiraju na „branljive političke zahteve“, kao što je zahtev za stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora i da sa njima traže međunarodnu podršku.

Dodao je i da najavljeni veliki narodni protest 13. aprila u Beogradu ne može „ništa instant da promeni“.

„Moram da ponovim onu rečenicu: Srbija ne zaslužuje ovako lošu opoziciju. Njeni predstavnici bi trebalo da idu u Brisel i tamo traže podršku, jer bez toga neće izazvati nikakvu promenu“, rekao je Jakšić.

Potpisnici dokumenta Sporazum sa narodom najavili su da će 13. aprila u Beogradu organizovati veliki narodni protest ukoliko njihov zahtev – odlazak aktuelnog režima i organizovanje slobodnih izbora na svim nivoima, ne bude ispunjen u narednih 30 dana.

„Dosta je ponižavanja građana Srbije. Nemamo više vremena za čekanje. Vreme je da aktuleni režim ode da bi građanima bilo bolje“, saopštio je juče Savez za Srbiju.

Oni su zatražili i održavanje izbora na svim nivoima koji će se održati nakon 6-9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni i tokom kojih bi bili ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore.