Drecun: Izjava Mogerini pred SB UN poruka da bez Rusije i Kine nema rešenja

Vesti 13. mar 201909:53 > 09:54
N1

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je gostujući u Novom danu da izjava visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavlja poruku da bez Rusije i Kine ne može biti postignuto rešenje problema Kosova.

„Ona govori o tome da će se postići neki sveobuhvatni sporazum koji treba da bude verfikovan u Savetu bezbednosti koji bi bio i garant za realizaciju. Šta nam time poručuje? Ona kaže da će se na taj način razgovarati o statusu Kosova i da će, ako se postigne rešenje, biti neophodno menjati Rezoluciju 1244 što ne može da se uradi bez saglasnosti pet članica, među kojima su Rusija i Kina“, navodi Drecun.

Podseća da se u delu Rezolucije 1244 govori o širokoj autonomiji Kosova unutar tadašnje Savezne Republike Jugoslavije „do postizanje rešenja“ što znači da sama rezolucija nije finalno rešenje.

POVEZANA VEST

Drecun ocenjuje da je Priština nizom jednostranih poteza dovela do toga da je gotovo nemoguć nastavak razgovora.

On je podsetio na rezoluciju Narodne skupštine na osnovu koje je definisan okvir za početak briselskih razgovora.

„Prva stvar koja piše je da Republika Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, pročitao je Drecun tekst rezolucije.

Dodaje da se u tekstu navodi i da će predstavnici Srbije težiti pronalaženju „sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju“ odnosno da se izražava spremnost za razgovor o konačnom statusu Kosova.

„Dakle, za rešenjem treba da se traga. Ako uzmete stavove da mi nećemo priznati ovakvu samoproglašenu državu ni pod kojim uslovima, Albanci kažu da od nas samo očekuju da ih priznamo, onda nemate mogućnost za postizanje rešenja“, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, za nastavak razgovora neophodno je „skloniti formalni uslov – takse“, kao i staviti „ad acta“ prištinsku platformu.

Kad je reč o platformi, Drecun smatra da je to pokušaj da se Srbija uvuče u „dobro smišljenu zamku“.

„Znali su kakva će biti reakcija Srbije na jednostrano uvedene takse i onda ide političko natezanje i ubeđivanje, svi ih nešto ubeđuju, Vašington mora da ih moli da ukinu takse… Oni nešto odugovlače, nagoveštavaju, a u međuvremenu donose platformu koja je isključiva i preko nje poništavaju Briselski sporazum tako što u jednom delu definišu da nema trećeg nivoa vlasti – ZSO“, smatra Drecun.

Drecun ističe da Beograd ne povlači kontramere i jednostrane poteze, već da „strpljivo reaguje“ i čuva jedinstvo srpskog naroda i njihovih predstavnika na Kosovu, ali i „vodi snažnu diplomatsku aktivnost na međunarodnom planu“.

„Platforma postoji, ali je ignorišemo. Neprihvatljiva je“, zaključuje Drecun i dodaje da se postavlja pitanje da li Priština sama osmišljava poteze ili ima podršku moćnih zapadnih zemalja koje javno jedno govore, a Prištini nešto drugo.