Šest dana nakon prištinske platforme, odgovora Srbije na taj dokument – nema

Vesti 12. mar 201918:09 > 18:09
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je o odnosima Beograda i Prištine razgovarao sa savetnicima nemačke kancelarke Janom Hekerom i Matijasom Litenbergom. Javnosti nisu saopšteni detalji razgovora, niti se pozicija Srbije prema pregovaračkoj plaformi koju je Priština donela minulog četvrtka pomerila za pedalj.

Šest dana nakon prištinske platforme, pet dana od sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, jedan dan posle sastanka sa predstavnicima nemačke kancelarke, reakcija Srbije na kosovski dokument – ne postoji.

POVEZANE VESTI

 „Mislim da još uvek nije vreme za naš konačni odgovor“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Nešto rečitiji bio je predsednik države, koji kaže – cilj Srbije je da nastavi dijalog, zbog čega neće donositi akte koji, poput prištinskog, obesmišljavaju težnju da dve strane dođu do kompromisnog rešenja.

„Ako hoćete da razgovarate, onda ne zakucavate stvari. Ako ih zakucate, teško je eksere izvući“, kazao je Vučić.

Vučić dodaje da ne samo on, već niko u Srbiji nije u stanju da kaže gde su to crvene linije Srbije, niti šta bi zamrznuti konflikt mogao da donese. U intervjuu na TV Prva za rešenje pitao je novinara, a na javnom servisu – sve građane Srbije.

„Molim vas kao boga, kažite mi, ljudi. Pustite mene, lakše mi je da kažem – biće zamrznut konflikt, mogu da vladam još 50 godina kad bi me zdravlje poslužilo. Ovo sam metaforično rekao. Ljudi, kažite mi šta je zamrznut konflikt? Imamo li mi zamrznut konflikt ako oni krenu da zauzmu Gazivode ili da ujedinjuju Mitrovicu? Tad konflikt više nije zamrznut, a tad šta radimo?“, kazao je.

Ako se informišete preko tabloida, konflikt odavno nije zamrznut, dok načelnik Generalštaba kaže da je opcija vojnog delovanja isključena. S druge strane, srpski pregovarači tvrde je dijalog odmakao, ali građani Srbije ne znaju o čemu se tačno pregovara. Zato opozicija poziva predsednika da dođe u Skupštinu i predstavi građanima sve opcije – ako ih ima.

„Mislim da bi sada bilo normalnije – kada smo vezani određenim rokovima, kada se zvecka oružjem, kada se preti ratom, kada i u tabloidima i ozbiljnim novinama vi imate neke priče o tome kako će izgledati, ko će koga napasti, ko će koga pohapsiti na severu Kosova – da u Skupštini popričamo o Kosovu“, rekla je Sanda Raškoivić Ivić, iz Narodne stranke.

Vučić, međutim, ne zna o čemu bi informisao poslanike Skupštine Srbije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, jer su oni, kako kaže, sve već videli i čuli, upitavši se oko kog pitanja su to građani Srbije nekad postigli nacionalni konsenzus.