Protest Policijskog sindikata ispred MUP-a zbog oduzimanja reprezentativnosti

Vesti 11. mar 201914:21 > 14:21
Podeli:
Izvor: N1

Upravni odbor i najuže članstvo Policijskog sindikata Srbije započeli su proteste ispred Ministarstva unutrašnjih poslova zbog oduzimanja statusa reprezentativnog sindikata.

Protest Upravnog odbora Policijskog sindikata Srbije i najužeg članstva počeo je prvo ispred sedišta zgrade tog ministarstva na platou na Novom Beogradu, gde su se sindikalni predstavnici obratili okupljenima i rekli da se bune što im je oduzeta reprezentativnost.

Potpredsednik PSS-a Vladimir Pavićević kazao je da su se danas okupili da „traže zakon i da neće da ćute o korupciji i bahatosti unutar MUP-a“.

„Došli smo tražimo zakon, nama je zakon vazduh koji nam u ovoj zgradi uzimaju“, rekao je Pavićević.

Pavićević je upitao da li je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u izjavi da je prosečna plata policajca 508 evra uračunao i plate državnih sekretara i čelnika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije koji, prema njihovim podacima, iznose više stotina hiljada dinara.

Pavićević je kazao da će nastaviti svoju borbu i da će se boriti svim zakonskim sredstvima.

Predsednik PSS Veljko Mijailović kazao je da su članovi tog sindikata dovedeni u poziciju da kao zaposleni u MUP-u budu izloženi diskriminaciji i razbojništvu.

On je kazao da su oni danas došli da upozore da se obrazuje radna grupa koja će utvrditi da li je PSS reprezentativni sindikat.

Izvor : N1

Mijailović je kazao da je „taj sindikat na udaru zato što se bori protiv korupcije i kriminala“.

„PSS neće odustati od svojih akcija i želimo samo da u ovoj državi funkcionišu zakoni“, rekao je Mijailović i dodao da u PSS-u „nema nijednog člana koji je napredovao pomoću tog sindikata, već su svi desetkovani“.

On je kazao da je ponosan što u PSS-u nema nijednog prisilnog člana.

„PSS je reprezentativni sindikat, a vi možete da vršite represalije“, rekao je Mijailović.

Delegacija članova Upravnog odbora PSS ušla je nakon protesta u Palatu Srbije i zatražila sastanak sa ministrom, ili nekim iz vrha MUP-a, nakon čega je došao pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić da razgovara, ali, prema navodima PSS, ne o temama zbog kojih su oni zatražili sastanak.

MUP je nedavno saopštio da PSS više nije reprezentativan, jer je proverom utvrdjeno da taj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum.

Evropska policijska unija, krovna organizacija koja okuplja 800.000 policajaca Evrope pružila je podršku povodom odluke MUP-a Srbije o ukidanju reprezentativnost PSS.