Mihajlović: Nedopustivo ako profesorka nije unapređena samo zbog porodiljskog

Vesti 11. mar 201909:38 > 09:41
N1

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je postupak kojim se nad profesorkom Fakulteta organizacionih nauka (FON) Vesnom Todorčević vrši diskriminacija "samo zato što se ostvarila kao majka i iskoristila svoje zakonsko pravo na porodiljsko odsustvo".

Gotovo godinu dana profesorka Todorčević čeka da postane redovni profesor, ali joj redovni angažman, kako kaže, koče kolege kojima, između ostalog, smeta to što je izostajala sa nastave zbog porodiljskog odsustva.

Kako se navodi, Mihajlović je u pisanoj izjavi ocenila da je neprihvatljivo da „bilo koja zaposlena žena snosi sankcije i nema mogućnost da napreduje u karijeri samo zato što se ostvarila u ulozi majke“.  

„Ukoliko ova žena zaista nije unapređena samo zato što je na porodiljskom odsustvu, to je nedopustivo“, rekla je Mihajlović i dodala da Todorčević ima zakonsko pravo da iskoristi porodiljsko odsustvo i brine o detetu, i da jedini argument za profesionalno napredovanje treba da budu akademska dostignuća i ostvareni učinak.  

Ona je navela da je ženama u naučnoj zajednici „teže da napreduju jer nije lako uskladiti profesionalne i obaveze u domaćinstvu, jer žene i dalje dvostruko više vremena provode u obavljanju neplaćenih kućnih poslova, te da je nedopustivo žene dodatno kažnjavati zbog toga“.