Simić: Platforma obesmišljava dijalog, tražili smo da napustimo institucije

Vesti 09. mar 201914:54 > 14:58
Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Nakon što je Priština usvojila platformu o dijalogu, predstavnici Srpske liste kažu da smatraju da treba da napuste sve prištinske institucije.

„Usvajanje Platforme apsolutno obesmišljava dijalog. Pokušaj otimanja privrednih potencijala nedvosmisleno šalje poruku da i Srbi mogu da budu proglašene za robove. Zbog obesmišljavanja života Srba smo i tražili napuštanje prištinskih institucija“, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić za RTS.

Brisel kaže da neće komentaristi individualne stavove strana u dijalogu, ali takođe kaže da platforma ne može biti ni predstavljena pre nego što se ukinu takse. I Pacoli pominje da bi to moglo da se desi sledeće nedelje.

„U prošlosti smo videli da ako postoji interes međunarodne zajednice, sve može jako brzo da se reši. Neke zapadne zemlje očigledno ne žele da ovde zavlada trajan mir ali izjave pojedinih albanskih lidera treba uzimati sa rezervom jer su one najčešće u unutrašnjopolitičke svrhe kako bi se povećao stranački rejting pred izbore“, kaže Simić.

Prema njegovim rečima, građani su prepoznali primerenu reakciju predsednika Vučića na prištinsku platformu koja je, kako kaže, bila oštra i direktna.

„Ono što mi očekujemo od naše države Srbije je kontinuirana podrška baš onakva kakvu imamo u poslednjih šest godina da bi ovde kako tako mogao biti nastavljen normalan život i kako bi mogla da se planira budućnost na ovim prostorima. Srbi i inače nemaju šta da slave u martu zbog početka bombardovanja 1999. i pogroma 2004. Poruka Vučića da neće dozvoliti novo proterivanja uliva mir. I dok stranci dolaze i odlaze iz Prištine, takse ostaju, a mi i dalje pratimo razvoj događaja i sa našim državnim rukovodstvom ćemo donositi odluke o daljim političkim potezima na temu taksi i svega ostalog“, kazao je potpredsednik Srpske liste.