Osmi mart obeležen i u Srbiji, šta kažu građani – Dan žena ili glume?

Vesti 08. mar 201919:16 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

Kakav je položaj žena u Srbiji? Na Dan žena, pojedine su zbog nezadovoljstva izašle na ulice. Da jednakost među polovima nije jednaka, upozorava i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. Kaže da su žene najugroženije na polju rada.

Bez cveća i poklona, 8. mart u znaku protesta. Nezadovoljne žene izašle su na ulice, kako bi poslale poruku da su i dalje diskriminisane. Problemi sa kojima se suočavaju su brojni, a među vodećim su – nezaposlenost, nasilje, ugrožavanje socijalnih i radnih prava.

„Statistika govori da smo negde na 17 . mestu po rodnoj ravnopravnosti, međutim to nije, to jeste možda u politici, ali nije u firmama gde žene rade“, kaže Milka Rosić.

„Prvo uslovi u kojima žene rade, sada pričamo o fabrikama, konačno i o novijim fabrikama stranih investitora, poznati su primeri Jure i drugih fabrika gde žene rade u potpuno nehumanim i ponižavajućim uslovima, dakle to je robovska eksploatacija“, kaže Biljana Stojković iz Inicijative žena Srbije.

POVEZANE VESTI

Posao nije lak, ni za one žene koji rade bez šefa. Zorica Mitrović se prodajom cveća na ulici bavi punih 30. godina. Iako je uobičajeno da se za Dan žena kupuju buketi, džentlmeni su, po svemu sudeći, zatajili.

„S obzirom kako je bilo ranijih godina, jer smo već dugo u ovom poslu, sad je nešto slabo, slabije, pa nemjau ljudi para“, kaže Mitrović.

Na prestoničkim ulicama, šareniš ne manjka. Cevćare na otvorenom pune. U ponudi ruže, orhideje i karanfili. Kako bi se tradicija za 8. mart ispunila, cveće kupuju muškarci, ali ne izostaju ni žene.

„Lep je dan, lepo je kad ti neko nešto pokloni, pa bar i jedan dan u godini“, „Ovo je svetski dan glume. Muškarci glume džentlmene, a žene oduševljenje“, „Znači mi u smislu zato što sam žena i zato što mislim da žene u današnje vreme treba da budu cenjene, poštovane“, kažu žene.

Da položaj žena u srpkom društvu nije najbolji, potvrđuju i muškarci.

„Mislim da su žene izgubile vreme za sebe i tu im je izgubljena sva ravnopravnost, kad su imale više vremena za sebe, tada su bile puno ravnopravnije, a nisu bile ni svesne“, „Nisu žene baš tako, bar ovde kod nas u Srbiji tako srećne kao što bi trebalo da budu i ekonomska situacija, politička, na kraju vidite i nezaposlenost“, kažu muškarci.

Podaci pokazuju da su žene ugrožene i kada su finansije u pitanju. One koje rade zarađuju manje od muškaraca. Zato poverenica za ravnopravnost Brankica Janković upozorava da nejednakost u položajima još uvek postoji.

„Tržište rada je polje gde su žene najviše diskriminisane. Najveći broj pritužbi koje žene podnose Povereniku odnosi na porodiljsko odsustvo i materinski dodatak. I dalje ne znamo šta znači rodna ravnopravnost, a kulturno i poslovno okruženje najviše doprinose nejednakosti“, kaže Poverenica.

Žene zaslužuju bolji položaj u društvu, tvrdi Zorana Mihajlović. Kaže da rodna ravnopravnost nije feminizam, već borba za stvaranje jednakih uslova za oba pola.

„Svi mi koji smo na određenim pozicijama, bilo u privatnom ili u državnom sektoru, treba da učinimo sve da stvorimo prostor da žene mogu da rade, ali da žene mogu da napreduju jednako brzo, kao muškarci, mislim da je samo ekonomski samostalna žena, ustvari slobodna žena“, kaže Mihajlović.

Povodom 8.marta čestitke nisu izostale ni od saobraćajnih policajaca. Umesto kazni, delili su ruže uz poruku da tokom vožnje budu obazrive.