Upoznajte objekte u Beogradu koje su projektovale prve žene-arhitekte

Vesti 08. mar 201909:28 > 09:29
Podeli:
Izvor: N1

Danas, na 8. mart, počinje kampanja "Žene koje su izgradile Srbiju", tokom koje će biti predstavljeni objekti koje su projektovale žene.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Delegacija EU u Srbiji i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) uz podršku Ambasade Francuske u Beogradu predstaviće danas medijima početak kampanje „Žene koje su izgradile Srbiju“.

POVEZANE VESTI

Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, kaže da UN svake godine organizuje takvu vrstu kampanje, a ove godine globalna tema je – Hajde da razmišljamo ravnopravno, da gradimo pametno i da inoviramo za promene. „Želele smo da slavimo žene u Srbiji koje su je izgradile, da slavimo dostignuća svih onih žena koje su uspele u netradicionalnim zanimanjima, koje su uspele da ostvare živote bez obzira na niz strukturnih barijera“, navela je Rikanovićeva. Vidimo da i danas traje ta borba za ekonomska i radna prava, dodala je.

Milena Zindović iz Ženskog arhitektonskog društva, autorka knjige i projekta „Žene u arhitekturi“, prenela je čiji će rad biti predstavljen tokom ove kampanje. Jedna od njih je Jelisaveta Načić, prva srpska žena arhitekta, koja je krajem 19. veka upisala arhitektonski odsek Velike škole u Beogradu, ali pre svega zahvaljujući svom statusu – bila je ćerka  bogatog trgovca. Ona je, kako prenosi gošća N1, diplomirala 1900. Imala je kratku, ali plodnu karijeru do Prvog svetskog rata, ali je izgradila veliki broj objekata, navela je. U Beogradu je ostalo četiri, pet sačuvanih – jedna je OŠ Kralj Petar Prvi, zatim radnički stanovi u Venizelosovoj, Kuća Marka Markovića na Dorćolu, male stepenice na Kalemegdanu, dodala je Zindovićeva.

Kako je navela, u ovoj kampanji biće obuhvaćena i Srednja elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, nekada Druga ženska gimnazija, koju je projektovala Milica Krstić. Ona je uradila i projekat Prve beogradske gimnazije, koja će biti takođe obeležena kampanjom, prenela je Zindovićeva. U okviru kampanje će biti obuhvaćena i dva fakultetska objekta – Učiteljski i Veterinarski fakultet koje je projektovala Jovanka Bončić Katerinić.

Objekti će biti obeleženi tablama sa QR kodovima i očitavanjem QR koda idete na sajt i tekstove o svakoj pojedinačnoj ženi, njihovim biografijama i delima, dodala je.

Rikanovićeva navodi da ljudu čuju ovakve kampanje. Potrebno je sveobuhvatno angažovanje društva, moramo da imamo nove mere, zakone, nove politike, ali to nije dovoljno ako mi lično ne menjamo načine na koje mislimo, ako podržavamo patrijarhalne norme, koje nekad nisu dobre ni za dečake i muškarce, zaključila je.

Osmomartovski protestni marš

A pod sloganom „Rada a ne glad. Hrana, a ne oružje“ i ovog 8. marta organizacije za prava žena pozivaju na protestni marš.

I ove godine, žene koje se bore za mir i ravnopravnost, socijalnu pravdu, vrednovanje i poštovanje ženskog rada, koje se bore protiv eksploatacije, neljudskih i ponižavajućih uslova života i rada, feminizacije bede, organizuju protestni marš. Trasa marša je Plato – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Ulica Kralja Milana – Ulica Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija, kružni tok – Ulica Kralja Milutina – Birčaninova – Centar za kulturnu dekontaminaciju. Marš kreće u 13h.