Stojković: Žene nose teret bede ovde u Srbiji, protestni marš u Beogradu

Vesti 08. mar 201909:20 > 09:26
Podeli:
Izvor: N1

Pod sloganom "Rad, a ne glad. Hrana, a ne oružje" i ovog 8. marta organizacije za prava žena pozivaju na protestni marš. Biljana Stojković iz organizacije Inicijativa žena Srbije kaže da žene nisu ravnopravne što se tiče radnih prava, a da na pojedinim mestima, kao što je Jura, rade u ponižavajućim uslovima. "To je robovska eksploatacija", dodaje.

I ove godine, žene koje se bore za mir i ravnopravnost, socijalnu pravdu, vrednovanje i poštovanje ženskog rada, koje se bore protiv eksploatacije, neljudskih i ponižavajućih uslova života i rada, feminizacije bede, organizuju protestni marš koji počinje u 13 sati. Trasa marša je Plato – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Ulica Kralja Milana – Ulica Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija, kružni tok – Ulica Kralja Milutina – Birčaninova – Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Biljana Stojković iz organizacije Inicijativa žena Srbije, koja je i profesorka na Biološkom fakultetu, kaže da učestvuje desetak organizacija koje se bave na različit način ženskim pravima, ali koje se bore za ravnopravnost i to u odnosu na muškarce, ali i različite identitete – verske, socijalne…

Osmi mart je i dan ženske solidarnosti, ističe gošća Novog dana. Ona navodi da je ovo dan kad se slavi borba za ostavrivanje ženskih prava. Ne bismo mogli da razumemo kakav bi bio svet da nije bilo ženske borbe, borbe žena koje su i život svoj dale da ovako živimo, ističe gošća Novog dana.

Ona navodi da žene nisu ravnopravne kad su u pitanju radna prava. „Uslovi u kojima žene rade… Poznati su primeri Jure, gde rade u potpuno nehumanim i ponižavajućim uslovima, to je robovska eksploatacija. Ne kažem da muškarci nisu u sličnoj situaciji… I nakon tog četrnaestočasovnog radnog vremena odlaze kući i nastavljaju sa kućnim poslovima, tim nevidljivim radom. Žene nose taj teret bede ovde u Srbiji“, naglasila je Stojkovićeva.

O akciji postavljanja kecelja na spomenike, kaže da je bilo iznenađenje samo to koliko je komentara bilo, a bilo ih je, navodi, previše. „Sami komentari me nisu iznenadili. Jer ovo jeste država u kojoj se žena ne poštuje. Svi komentari koji su bili su pretnje, uvrede, bile su seksualne uvrede… To negde odslikava da je postalo potpuno društveno prihvatljivo da ženu vređate upravo koristeći takve sekusalno orijentisane reči. To vidim da nikome ne smeta, to čak koriste i žene“, navela je.

POVEZANE VESTI

Govoreći o položaju žena u akademskoj zajednici, Stojkovićeva, koja je profesorka na Biološkom fakultetu, kaže da tu nema razlike u platama, kao u drugim oblastima, ali da se, kad je u pitanju napredovanje žena u hijerarhiji fakulteta i instituta, tu već vidi razlika između muškog i ženskog pola. Muškarci na funkcijama povlače muškarce da se penju na toj lestvici moći, ističe.

Danas, na 8. mart, počinje kampanja „Žene koje su izgradile Srbiju“, tokom koje će biti predstavljeni objekti koje su projektovale žene.