Koliko članova ima Policijski sindikat – zavisi kako se broji i koga pitate

Vesti 07. mar 201919:04 > 19:24
N1

Da li Policijski sindikat Srbije ima pet hiljada i 700 ili 11 i po hiljada članova? Odgovor na to pitanje zavisi da li pitate njih ili njihovog poslodavca, i koju metodologiju koristite. S obzirom da im manji broj pripisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, to znači da zvanično više nisu reprezentativan sindikat u okviru MUP-a.

Oni se sa time ne mire, već najavljuju prvo žalbu, a potom i proteste.

Ako pitate MUP, Veljko Mijailović više nema pravo da predstavlja zaposlene, jer je sindikat koji vodi postao nereprezentativan. A ako njega pitate – predsednik je sindikata koji ima više nego dovoljno članova.

„Mi imamo oko 28-29 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Mi smo njima u skladu sa zakonom to i dostavili. Gde ćete veći dokaz ako vam ja dostavim fotokopije pristupnica verodostojnih originalu“, kaže Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije.

POVEZANE VESTI:

Za MUP to nije naročit dokaz jer se, prema njihovom tumačenju, broj članova sindikata meri prema plaćenim članarinama, a ne brojem pristupnica.

„Članovi radne grupe su, uvidom u evidenciju zaposlenih kojima se odbija jedan odsto od plate na ime članarine u Policijskom sindikatu Srbije, utvrdili da PSS ima 5.703 zaposlenih u MUP-u, što je 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, tačnije ispod zakonskog minimuma da bi sindikat bio reprezentativan“, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

U sindikatu tvrde da radna grupa nije ni postojala, već da im je MUP oduzeo status „na silu, a ne za stolom“ i najavljuju žalbu upravnom sudu. Na žalbu ih usmerava i ministar rada, mada izgleda unapred zna da je Ministarstvo utrašnjih poslova „poštovalo procedure“.

„Oni koje misle da je njihovo pravo oštećeno, mogu da se jave Ministarstvu za rad, inspekcija rada će izaći na lice mesta i utvrditi da li je poštovano pravilo ili ne. Ali sam ja duboko uveren da onaj ko sprovodi zakon u ovoj državi – siguran sam, i pridržava se tog zakona“, kaže ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević.

I tako je u MUP-u ostao samo jedan jedini – Nezavisni sindikat policije, koji uglavnom nekritički nastupa u odnosu na svog poslodavca.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku podseća da je PSS bio jedini koji je govorio o spornoj, a tajnoj sistematizaciji zaposlenih u MUP-u.

„Ja to vidim pre svega kao neku vrstu pritiska na njih. Identična je situacija kao i sa vojnim sindikatom, jer su upravo ta dva sindikata bila najglasnija i najkritičnija prema svojim institucijama, prema MUP-u, odnosno prema ministarstvu odbrane“, smatra Saša Đorđević.

Ta kritika se sada, kažu, seli na ulice – od ponedeljka u podne ispred sedišta miistarstva, a za vikend najavljuju pridruživanje protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu.