Čaluković: Pravi efekti protesta tek sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem na bini

Vesti 07. mar 201909:11 > 09:16
N1

Glavni urednik magazina "Srpska ekonomija" Nenad Čaluković izjavio je da prave efekte protesta "Jedan od pet miliona" očekuje tek kada za govornicu izađu lideri opozicije kojima je poručio da moraju da shvate da većinska Srbija više neće da glasa protiv.

Čaluković smatra da protesti „Jedan od pet miliona“ jesu najozbiljniji od kada je Aleksandar Vučić na vlasti, da su probudili demokratsku svest i pobedili strah, što je, kako kaže, dobro i za Vučića, a ne samo za opoziciju.

„Ali utisak je ne da se rasplinjavaju, ali sve dok se na bini ne pojave (Dragan) Đilas, (Vuk) Jeremić, (Boško) Obradović, dok se ne uspostavi ta kopča (…) prave efekte očekujem tek kada oni izađu na binu“, kaže Čaluković.

Zbog toga smatra da se protesti koji se već tri meseca odvijaju u Srbiji, ne mogu porediti sa protestima 1996/97.

„Poredili su ove proteste sa protestima koalicije ‘Zajedno’. Tad su protesti bili svaki dan, i svaki dan su govorili Zoran Đinđić, Vesna Pešić i Vuk Drašković. Moraju što pre da se uključe političari. Na kraju krajeva na izborima se glasa se za političare. Ta tema bojkota je nametnuta kao najjača karta opozicije.

Dodao je, međutim, da je najveći problem opozicionih lidera to što nikako da shvate da većinska Srbija neće da glasa protiv, jer je već 2000. glasali protiv Slobodana Miloševića, 2008. protiv Vojislava Koštunice, 2012. protiv Borisa Tadića.

„Moraju da ponude jači program. Imam utisak da mnogo ljudi jeste protiv Vučića, koji sede kod kuće, koji ne izlaze. Trideset tačaka mora da se skrati. Osim tog zahteva za fer i poštene izbore, nisam video ništa konkretnije“, primećuje on.

Čaluković smatra i da je političkoj sceni Srbije potrebno novo lice, jer je „novo lice glavni protivnik Aleksandra Vučića“. Mišljenja je, međutim, da je u ovakvim medijskim uslovima veoma teško da će se to dogoditi.

Na pitanje da li bi nova lica mogla da budu u Građanskom frontu čije su formiranje najavili Lokalni front iz Kraljeva i Inicijativa Ne davimo Beograd, Čaluković je naveo da je reč o ljudima koji su svakako politička budućnost Srbije i koji bi mogli u bližoj budućnosti da preokrenu neke stvari.

Strahuje ipak da će se i posle Vučića pojaviti vođa za kojeg će se građani vezati jedan određeni period.

Čaluković je u Novom danu predstavio i magazin „Srpska ekonomija“.

„Srpska ekonomija“ u novom broju donosi intervju sa Novakom Đokovićem koji otkriva koja mu je bila prelomna tačka u karijeri, tu je i razgovor sa šeficom Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravkom Negre koja objšanjava zašto se iz inostranstva vratila u rodni Beograd.

U „Srpskoj ekonomiji“ možete saznati i zašto je Srbija „raj za frilensere“ i pročitati priču o jedinom bombondžiji u glavnom gradu.