Apelacioni sud smanjio kazne "Siminim četnicima"

Vesti 06. mar 201913:06 > 13:16
Podeli:
Izvor: N1

Apelacioni su u Beogradu smanjio je kazne trojici pripadnika jedinice "Simini četnici" i pravosnažno ih osudio zbog ratnih zločina nad civilima u selu Malešić kod Zvornika u oktobru 1992. godine.

Trećestepenom odlukom Apelacionog suda, koja je konačna, Tomislavu Gavriću i Zoranu Đurđeviću kazna je sa 10 godina smanjena na osam godina zatvora, a Zoranu Aliću sa šest na pet godina zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je ukazao da drugostepeni sud nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima za okrivljene.

Prvostepenom presudom svi optuženi su bili oslobođeni od optužbi, ali je u drugom stepenu Apelacioni sud preinačio tu odluku i Gavrića, Đurđevića i Alića proglasio krivim, dok je potvrdio oslobađajuću presudu Damiru Bogdanoviću, Đordu Ševiću i Dragani Đekić.

Trojica osuđenih su, kako se navodi u presudi, za vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini na području opštine Zvornik kršili pravila međunarodnog prava ženevskih konvencija tako što su u kućama u selu Malešić u od 12. jula pa do oko 1. oktobra 1992. godine držali tri žene koje su primoravali da im spremaju hranu, da peru njihovu odeću i uniformu, čiste obuću i kuće gde su bili smešteni, uz pretnju da će ih ubiti ukoliko ne izvrše naređenja.

Alić i Đurdević su te žene tukli u više navrata rukama, nogama i raznim predmetima, povredujući njihov telesni integritet, dok su ih sva trojica u više navrata silovali, navodi se u odluci.

Sima Bogdanović zvani „Sima četnik“, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.