Obeleženo 135 godina od postojanja vojnoobaveštajne službe u Srbiji

Vesti 05. mar 201922:36 > 22:47
Screen shot

U prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u Domu Garde na Topčideru obeležen je Dan Vojnoobaveštajne agencije (VOA), u znak sećanja na 5. mart 1884. godine kada je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba srpske vojske formiran Spoljni odsek na čijem je čelu bio Radomir Putnik.

Obraćajući se okupljenima, direktor VOA brigadni general Zoran Stojković kazao je da je sprečavanje iznenadjenja na strategijskom planu „osnovni zadatak Vojnoobaveštajne agencije a bezbednost Srbije imperativ“.

On je ocenio da je u uslovima „sve bržih promena na globalnom i regionalnom planu i novih geopolitičkih okolnosti koje otežavaju procene budućih dogadjaja“ Vojnoobaveštajna agencija „uspela da održi visok kredibilitet procena o situaciji u našem okruženju, ali i u svetu“.

„Trka u naoružanju, koja se u svetu zahuktala, reflektuje se i na naš region i to je nešto što nas zabrinjava kao neutralno opredeljenu zemlju. Srbija ne želi da bude izvor nestabilnosti, ali ni meta nekog budućeg konflikta i zato sa posebnom pažnjom pratimo teško objašnjivo intenzivno naoružavanje zemalja regiona Balkana, koje bi po logici stvari trebalo da se oslanjaju na kolektivnu bezbednost koja proističe iz članstva u NATO“, kazao je Stojković a prenelo Ministarstvo odbrane.

Prijemu u Domu Garde prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica, poslanici i gosti.