Čankova poseta Trifunoviću: Šta je ko kome rekao, uz dramske pauze

Vesti 05. mar 201919:42 > 19:44
N1

Sukob na relaciji Sergej Trifunović - Nenad Čanak dobio je i drugi čin. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine danas je došao u sedište Pokreta slobodnih građana s namerom da od njegovog lidera i zvanično dobije objašnjenje za izgovoreno na protestu u Novom Sadu, pre četiri dana.

I pored kratke razmene mišljenja, dve strane ostale su na prethodnim pozicijama.

Na vrata Pokreta slobodnih građana pokucao je nezvani gost. Baš dok se novi lider Pokreta informisao o specifičnostima Vojvodine, predsednik LSV-a Nenad Čanak došao je da ga lično upita da li je tačno sve ono što je na protestu u Novom Sadu izgovorio o građanima Vojvodine i njemu lično.

„On je rekao da se sa mnom neće rukovati, na šta sam rekao da ni ja nisam imao neku želju, samo sam došao da vas pitam o onome što ste govorili o meni“, naveo je Čanak.

POVEZANE VESTI

„Čoveče, rekao sam isto ono što si ti rekao Slobodanu Miloševiću“, naveo je Trifunović.

Čanak: Ja kažem, ček, polako, ja sam svašta govorio Slobodanu Miloševiću – šta tačno?

Trifunović: Pošto je shvatio da ne mora niko da razgovara s njim, rekao je jednom dramskom pauzom: „Ja imam četvoro dece i petoro unučadi. Vi ste uvredili moju porodicu, a to košta“… I izneo se na štapu.

N1: Kako ste vi to doživeli?

Trifunović: Kao jednu dramsku, patetičnu, mafijašku pretnju.

Nije bila pretnja, niti vređanje, poručuje Čanak. Predsednik Lige kaže da nije mogao da poveruje da ga je Trifunović nazvao pogrdnim rečima, bez obzira na to što postoji snimak koji to pokazuje.

„Nema mrtvih koji su u politici ustali posle aplauza na poslednji poklon pred publikom. Toga u politici nema. Reč kad krene, nju slede razne druge stvari. Pošto ja to dobro znam, jer sam 30 godina u politici, nisam želeo da kažem bilo šta o tom čoveku, dok ne čujem iz njegovih usta. I opet nisam čuo“, navodi Čanak.

Trifunović kaže da se previše prašine podiglo oko jednog segmenta njegovog govora, u kom se obračunavao sa takozvanim secesionistima u Vojvodini, međutim od izrečenog ne odstupa, bez obzira na to što priznaje da su ideje o nezavisnoj Vojvodini marginalna pojava i ne predstavljaju najveći problem žitelja pokrajine.

„Apsolutno nije – bez daljeg – naravno da nije, ali one postoje. Nervira me što to postoji kao misao, zašto bi to uopšte postojalo kao misao? Koliko god da ti ljudi imaju – neka imaju 0,25 posto“, kaže predsednik PSG.

Takav stav je banalizacija kompleksne ideje vojvođanske autonomije, koja se od Ustavom garantovane kategorije srozala na nadmetanje u političkom prostakluku, smatra politikolog Duško Radosavljević.

„Niti je gospodin Sergej Trifunović neko ko može, pod navodnicima, da spreči separatiste u njihovom naumu – kojih, uzgred, u Vojvodini nema, niti se gospodin Čanak za ovih 29-30 godina pokazao kao neko ko je za tu autonomiju, da kažem, ostavio srce na terenu“, ocenjuje Radosavljević.

Govor Sergeja Trifunovića napravio je i svojevrsnu podelu u organizaciji protesta „Jedan od pet miliona u Novom Sadu“. Savet protesta zvanično još uvek nije izneo stav povodom ocena koje je glumac izrekao, ali je deo organizatora imenom i prezimenom osudio njegove reči i uputio izvinjenje građanima.