Policijski sindikat Srbije: Vrh MUP-a pokušava da nam otme reprezentativnost

Vesti 05. mar 201912:40 > 12:41
Podeli:
Izvor: N1

Reprezentativnom Policijskom sindikatu Srbije (PSS) vrh MUP-a Srbije pokušava da otme reprezentativnost, na potpuno nelegalan i brutalan način, saopštio je PSS.

„Iako smo podneli više od 11.500 neosporenih pristupnica Policijskom sindikatu Srbije, a za reprezentativnost je potrebno nešto više od 6.000 članova, MUP Srbije je doneo odluku da nam se oduzima reprezentativnost“, piše u saopštenju sindikata.

Dodaje se da se time „krše svi propise Republike Srbije.

POVEZANA VEST

„Nakon što smo najavili proteste ispred Policijskih uprava u Srbiji, u roku od samo nekoliko sati Nezavisni sindikat Srbije, blizak ministru Nebojši Stefanoviću, podneo je zahtev za utvrđivanje naše reprezentativnosti. Mi smo u centralu MUP odneli pristupnice našem pokretu, a to je nešto više od 11.500 policajaca. Međutim, bez formiranja radne grupe, bez sastanka na kom bi se dokazivala reprezentativnost, samo nam je iz kabineta ministra Stefanovića stiglo rešenje da se oduzima reprezentativnost, iako imamo gotovo duplo više članova od potrebnog broja“, kaže predsednik PSS Veljko Mijailović.

On naglašava da „takvo bezakonje odavno nije viđeno u MUP-u Srbije“ i konstatuje da se u instituciji koja treba da se brine o poštovanju zakona, najviše se krše upravo zakoni.

„Pritisak na naš sindikat, članove, policajce, ne prestaje od kad smo počeli da upozoravamo na korupciju u vrhu MUP Srbije. Ne može cela srpska policija da bude žrtva šačice korumpiranih rukovodilaca MUP Srbije. Mi ćemo svakako se žaliti na rešenje, a o svemu ćemo obavestiti i međunarodne institucije, preduzeti sve pravne mere, prvo pred srpskim sudovima, te radikalizovati naše proteste. Nisu nas uplašili ratovi, bombe, teroristi, otkazi koje smo dobijali, neće nas ni ovi uplašiti“, rekao je Mijailović.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je, nakon provere, utvrđeno da Policijski sindikat Srbije ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum za reprezentativnost.