Danijelson u razgovoru s premijerkom Brnabić pohvalio napredak Srbije

Vesti 04. mar 201921:19 > 21:21
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Zvaničnik Evropske komisije Kristijan Danijelson ocenio je u razgovoru sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji i pohvalio postignute ekonomske reforme.

Generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji pohvalio je i doprinos koji Srbija pruža stabilnosti u regionu svojim inicijativama za regionalnu saradnju, naročito kroz različite infrastrukturne projekte, saopštila je Vlada Srbije.

Danijelson je rekao da je uloga EK da Srbiji pruži podršku kako bi napori u reformama bili što efikasniji, pre svega u usklađivanju i primeni propisa i standarda u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Brnabić je kazala, kako se navodi, da je Srbija snažno posvećena evropskom putu i vrednostima na kojima se temelji EU i da ima dovoljno snage i spremnosti da započete reforme sprovede do kraja, kako bi imala nezavisno pravosuđe, jake institucije, definisanu medijsku scenu i kako bi se efikasno borila protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je rekla da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade Srbije i dodala da je fokus reforme na elektronskoj upravi i uslugama koje su način da se poveća transparentnost rada javnih službenika, smanji korupcija i poveća efikasnost, ali i da se pojednostavi komunikacija građana i državne administracije, navodi se u saopštenju.

Premijerka Srbije je kazala i da je neophodno da Priština implementira postignute sporazume i povuče protivpravne odluke, kao što je uvođenje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kojim se krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA i ugrožava ekonomska stabilnost celog regiona, dodaje se u saopštenju.