BCBP: Ako nema ko da kosi travu u kasarni, što Ministarstvo ne raspiše tender?

Vesti 04. mar 201918:29 > 18:45
N1

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) ne vidi svrhu vojne obuke od 15 dana. Podsetila je da Vojska kuburi sa odlivom kadrova, ali smatra da vojna obuka nije način da se taj problem nadomesti, jer se “niko za 15 dana ne može obučiti da upravlja helikopterima ili bespilotnim letilicama”.

Poziv za vojnu obuku u rezervnom sastavu ove godine dobiće 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok. Katarina Đokić je u Danu uživo TV N1 ocenila je da se i u ovom slučaju odluke koje se tiču života građana donose iza njihovih leđa, I podseća da su izmene zakona koje su omogućile ovakvu vrstu obuke donete po hitnom postupku, čak i bez formalne javne rasprave.

“Zanimljivo je videti planove. Ministar finansija je rekao da će to koštati oko 20 milina dinara, što kad se podeli sa šesto dođe oko 33.000 dinara po osobi. Što znači da verovatno neće biti pozivani građani sa višim primanjima, jer u taj novac nisu uključeni samo troškovi smeštaja, boravka, municija, već i nadoknada zarade”, istakla je Đokić.

POVEZANE VESTI

Podsetila je i da sistem odbrane kuburi sa odlivom kadrova, ali smatra da ovo nije način da se taj problem nadomesti, jer se “niko za 15 dana ne može obučiti da upravlja helikopterima ili bespilotnim letilicama”.

Za one koji se ne odazovu na obuku, predviđene su kazne od 50.000 dinara. Đokić kaže da postoje striktno definisani usovi opradano neodazivanje na vežbe, poput učešća u međunarodnim sportskim takmičenjima, teške bolesti ili smrti člana porodice.

“Prigovor savesti i dalje važi, i ministar je najavio da će oni ići u jedinice civilne zaštite koje, međutim, nisu ni deo Vojske, i u većini lokalnih samouprava nisu ni formirane”, istakla je gošća Dana uživo.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra Vulina da se i on prijavio za petnaestodnevnu obuku, Đokić je upitala da li neko ko ima toliko odgovoran posao može da priušti da 15 danna odsustvuje za posla, ocenjujući da takve izjave zvuče neozbiljno.

Najava vojne obuke u javnosti je ponovo otvorila temu vraćanja obaveznog služenja vojnog roka. Đokić kaže da ima utisak da u sistemu odbrane “postoji panika” zbog smanjivanja pasivne rezerve, ali da je pitanje zašto je Srbiji potrebna pasivna rezerva i kolika bi ona trebalo da bude.

“U Nacrt strategije odbrane koji još nije usvojen, stoji da je verovatnoća spoljne agresije mala, neke druge pretnje nisu takve koje zahtevaju ne znam koliko veliku pasivnu rezervu (…) Ukoliko je problem što nema ko da kosi travu, što Ministarstvo odbrane ne raspiše teder”, upitala je ona.

Svaki put kada se pokrene debata o obaveznom služenju vojnog roka, glavnni argument je da bi bilo dobro da se muškarci nauče da budu samostalni, odgovorni da nameštaju krevete, podseća Đokić, ali kada se ima u vidu pripadnik rezerve koji će se obučavati samo 15 dana poreske obveznike košta 33.000 dinara, postavlja se pitanje postoji li drugi način da se muškarci nauče da nameštaju krevet.

Podsetila je i da je nekadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević svojevremeno izjavio da bi vraćanje obaveznog vojnog roka koštalo oko 70 milijardi dinara, što su predsednik Republike i neki drugi visoki zvaničnici odbacili uz najavu da će biti urađena analiza troškova. Od tada, međutim, nismo čuli ništa o tome, ističe Katarina Đokić.