Ministarstvo: Izvestilac UN pozdravio mere preduzete u zatvorima

Vesti 04. mar 201918:21 > 18:27
N1

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja mučenja i druge okrutne, nečovečne ili ponižavajuće kazne ili postupke Nils Melcer je istakao da su veliki delovi zatvora u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu renovirani i da ispunjavaju međunarodne standarde, saopštilo je Ministarstvo pravde.

U izveštaju, objavljenom na osnovu poseta kazneno-popravnim zavodima u novembru 2017. godine, ocenjeno je da je Srbija preduzela značajne korake u pogledu povećanja smeštajnih kapaciteta pritvorskih jedinica, kao i na izgradnji novih zavoda i rekonstrukciji postojećih ustanova, piše u saopštenju.

Pročitajte još:

U izveštaju je ocenjeno da su sanitarni i higijenski uslovi u zavodima generalno zadovoljavajući, ali da problem prenaseljenosti, poput zatvora u Sremskoj Mitrovici, može da utiče i na ove segmente smeštaja osuđenika.

Melcer je pozdravio mere koje su srpske vlasti preduzele kako bi rešile prenaseljenost jačanjem sistema vanzavodskih sankcija i omogućile uslovne kazne, u skladu sa Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija do 2020. godine i Akcionim planom za njeno sprovođenje, navodi Ministarsrstvo pravde.

Posebno ističe da je on izrazio zadovoljstvo što u zatvorima i pritvorskim jedinicima nije primio nijednu pritužbu na zlostavljanje, izuzev nekoliko izolovanih navoda o upotrebi prekomerne sile.