Zahvalnice Saveta Albanaca organizatorima referenduma iz 1992.

Vesti 04. mar 201917:24 > 17:25
Podeli:
Izvor: N1

Nacionalni savet Albanaca (NSA) dodelio je danas zahvalnice organizatorima referenduma u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa marta 1992. godine na kome su se Albanci iz te tri opštine sa 98 odsto glasova izjasnili za "političku i teritorijalnu autonomiju uz mogućnost pripajanja Kosovu".

Zahvalnice za „izuzetan doprinos u organizaciji i održavanju referenduma“ 1. i 2. marta 1992. godine dobili su osnivač i dugogodišnji predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi, kao i članovi Demokratske partije Albanaca (DPA) Ali Ahmeti, Ibrahim Kadriu i Šaip Duraku.

Priznanja su dobili i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, koji je i predsednik opštine Bujanovac, kao i predsednica ogranka PDD u Preševu Ardita Sinani.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je posle dodele zahvalnica da svi koji su učestvovali u organizaciji i sprovodjenju tog referenduma „mogu danas da svedoče o njegovom značaju i o tome da je upravo taj referendum odredio politički put Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje“.

Politički predstavnici Albanaca iz tih opština su na osnovu referenduma usvojili nekoliko zajedničkih političkih platformi, poslednju u julu 2018. godine, kojom su i ovlastili predstavnike Kosova da ih predstavljaju na pregovorima sa Beogradom u Briselu.

Državni organi Srbije odbacili su kao ilegalan referendum koji su održali Albanci 1992.