Fabrici: Protesti koji se odvijaju širom Srbije su izraz demokratije

Vesti 03. mar 201920:01 > 20:11
N1

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izavio je da su protesti koji se odvijaju širom Srbije izraz demokratije, jer je pravo na okupljanje i na demonstracije osnovno pravo.

„Pratimo demonstracije i cenimo što su mirne“, naveo je Fabrici za portal Južne vesti.

Fabrici je rekao da je Srbiji potreban napredak u oblasti vladavine prava, ali da nije samo na vladi da radi više i brže, nego i na drugim institucijama i celom društvu.

POVEZANE VESTI

Upitan da uporedi stanje demokratije u Srbiji sa drugim balkanskim zemljama, Fabrici je kazao da svaka zemlja ima svoju putanju i svoju istoriju. „Od Srbije tražimo isto što i od drugih zemalja. I članice EU i zemlje kandidati moraju da se kreću u istom smeru i da teže istom cilju, deleći iste vrednosti“, naveo je.

Fabrici je rekao da bi Srbija „trebalo da se smatra svetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU“.

On je rekao da revizija akcionog plana za Poglavlje 23 pokazuje da su srpske vlasti posvećene reformama u oblasti vladavine prava, ali kako je ocenio, reforme bolje napreduju u ekonomiji.

„Sigurno vam treba malo više sprinta, ali pristupanje je proces, reforme su instrument za ulazak u EU, što su značajnije, jače i dublje, brže će se Srbija približiti EU“, rekao je Fabrici.

„Beograd i Priština treba da se dogovore o nečemu što je realno“

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Fabrici je rekao da je stav EU da bi Beograd i Priština trebalo da dođu do pravno-obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma kako bi rešili sva pitanja i da ta rešenja moraju da budu u skladu s međunarodnim pravom i standardima EU.

„Ne komentarišemo nijednu ideju ili sugestiju koja se iznosi. Priština i Beograd treba da se dogovore o nečemu što je održivo i realno“, kazao je Fabrici, upitan da li je razgraničenje dobro rešenje.

Ponovio je da je EU od prvog dana zauzela stav da kosovske carine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH nisu u skladu s evropskim principima slobodne trgovine i da je tražila njihovo ukidanje.