Javni poziv za novi državni master program uz podršku IT industrije

Vesti 01. mar. 201913:11 > 13:15
Podeli:
Izvor: Promo

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je nacionalni Javni konkurs za izbor master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka i organizacije sa ciljem povećanja broja i kvaliteta domaćeg IT kadra i obezbeđivanja uslova za rast te izuzetno perspektivne grane industrije.

Tim povodom, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević potpisali su sporazum kojim je dogovorena saradnja dve institucije na realizaciji konkursa.

Cilj javnog konkursa, koji je prvi takve vrste u oblasti visokog obrazovanja u našoj zemlji, jeste da kroz promovisanje saradnje univerziteta i privrede razvije studijske programe koji odgovaraju potrebama tržišta.

Prilikom potpisivanja, ministar Šarčević istakao je da je cilj Ministarstva da se unapredi obrazovanje u svim segmentima, naročito u oblasti IT sektora. „Radi se sistemski od osnovne škole kroz obaveznu informatiku, a nastavlja se uvođenjem specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama, dok su na fakultetima u protekle dve godine povećane kvote za IT,“ rekao je Šarčević.

Fokus je na povećanju broja i kvaliteta domaćih IT stručnjaka kako bi se obezbedili uslovi za rast ove izuzetno perspektivne grane privrede koja danas nosi šest odsto bruto društvenog proizvoda. Novi multidisciplinarni master programi koji su u skladu sa potrebama IT tržišta uvešće savremene discipline u visokoškolsko obrazovanje u Srbiji i pomoći razvoj kadra koji je konkurentan na globalnom nivou.

Program će se fokusirati na rešavanje problema koji sa pronalaženjem kompetentnih stručnjaka ima 95 odsto IT kompanija u Srbiji, kao što je pokazalo istraživanje kompanije Infostud.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević naglasio je da će ovaj poziv, namenjen fakultetima u celoj zemlji, svojim specifičnim formatom doneti potpuno novu mogućnost u visoko obrazovanje Srbije. „Konkurs će omogućiti da naša zemlja, kroz saradnju obrazovanih institucija i privrede, dobije kadrove sa znanjima koja su neophodna za dalji razvoj vrlo perspektivne industrije digitalnih proizvoda i usluga“, rekao je Đurđević.

Predmet konkursa je izbor i finansiranje master programa iz pozivom široko definisanih oblasti softverskog inženjerstva, analize podataka, programiranja igara, organizacije i upravljanja. Fakulteti i univerziteti će svojim prijavama moći da sami odrede na koju oblast će se u većoj meri fokusirati utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti.

Konkursom je određeno da prijavljeni programi moraju da obuhvate predmete iz oblasti distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan obavezni predmet iz organizacije i upravljanja koji će studentima sa prethodnim tehničkim znanjima ponuditi poslovne veštine neophodne za razvoj digitalnih proizvoda.

Uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u nekoj od navedenih oblasti. U realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika zaposlenih na visokoškolskoj ustanovi koja se prijavljuje, prema uslovima konkursa, neophodno je da učestvuju i stručnjaci iz privrede.

Konkurs je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka. Privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju na konkursu u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima.

Vlada Republike Srbije finansiraće proces akreditacije, potrebnu opremu i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za najmanje jedan studijski program koji bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, IT kompanija članica Inicijative „Digitalna Srbija“ i visokoškolskih ustanova iz inostranstva.

Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na programu. Inicijativa „Digitalna Srbija“ u školskoj 2019/2020. godini stipendiraće do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ova neprofitna organizacija. Između ostalog, Inicijativa će podržati realizaciju ovog javnog konkursa i tako što će za najviše dva izabrana master programa opremiti dve IT učionice.

Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve genaracije studenata, počev od školske 2019/2020. godine.

Javni konkurs biće otvoren 45 dana, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.