Roditelji u strahu zbog čoveka koji preti deci u školskom dvorištu

Vesti 01. mar 201912:19 > 15:11
google/maps

U dvorište Osnovne škole "Pavle Savić" u Beogradu već dva dana ulazi čovek star oko 60 godina sa palicom koji plaši decu i preti im smrću. To tvrde roditelji učenika te mirijevske škole koji su se javili televiziji N1.

„Plaćamo obezbeđenje u školi koje nije preduzelo ništa, osim što je đacima sugerisano da se sklone kada u dvorište dođe ta osoba, koja inače živi u blizini škole“ rekao je za N1 jedan od roditelja Vedran Ćosić.

Roditelji smatraju da je škola bila u obavezi da o slučaju obavesti policiju. Podsećaju i da je za prethodne 3 školske godine u školi promenjeno pet ili šest direktora.

V.d. direktora škole: Slučaj preuveličan, ali dogovoreno sa MUP da se pozove dežurna služba

V.d. direktora Osnovne škole „Pavle Savić“ Milan Krstić u odgovoru televiziji N1 naveo je da je kao v.d. direktor škole stupio na dužnost u novembru prošle godine i da je „preduzeo niz aktivnosti u cilju podizanja kvaliteta nastave i naročito vodeći računa o bezbednosti učenika“.

„U više navrata obilazeći dvorište škole uočio sam čoveka koji ima određenih zdravstvenih problema, često okružen našim učenicima koji sa njim pričaju. Obzirom da je promenljivog raspoloženja i ponašanja naložio sam obezbeđenju škole, dežurnim nastavnicima da odmah reaguju i istog isprate izvan dvorišta škole“, navodi Krstić.

Kako kaže, to isto je i on u više navrata činio.

„Takođe i školski policajac je postupao i pomenutu osobu zbrinjavao na adekvatan način izvodeći ga izvan dvorišta škole u cilju obezbeđivanja pune bezbednosti učenika“, kaže Krstić.

Dodaje da smatra da je slučaj preuveličan, da nije izraženo nasilje kako se predstavlja, ali „pošto je to osoba sa određenim zdravstvenim problemima, a bezbednosti nikad dovoljno, dogovoreno je sa MUP-om da kad se pojavi u dvorištu škole pozovu njihovu dežurnu službu kako bi ga sproveli do odgovarajuće medicinske ustanove“.

„Naglašavam da pomenuta osoba stanuje u blizini škole, da je dobro poznata organima reda i da nije do sad po našim saznanjima nikoga fizički napala i ugrozila“, navodi v.d. direktora škole „Pavle Savić“.

Ministarstvo prosvete: Stupićemo u kontakt sa školom

Ministarstvo prosvete je u odgovoru televiziji N1 pojasnilo proceduru. „Obezbeđenje škole dužno je da obavesti direktora ukoliko nepoznata osoba uđe u školsko dvorište. Imajući u vidu da su se vama obratili roditelji, potrebno je da se oni obrate direktoru (a ne nastavnicima ili slično)“ navode iz ministarstva.

Procedura je da, nakon toga, direktor obavesti policiju ukoliko ta osoba ugrožava bezbednost dece.

„Tim za zaštitu od nasilja Ministarstva prosvete će stupiti u kontakt sa školom i proveriti navode“ napisali su iz ministarstva.